Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het is om dyslectisch te zijn en welke impact dit kan hebben op uw welzijn? In deze workshop laten we u ervaren hoe het is om te leven en leren met dyslexie en wat dit betekent voor uw rol als leerkracht in de klas.

Over deze cursus
Data en locaties
Kosten
Aanmelden

Praktische informatie

Duur

4 uur

Locatie en data

In overleg met het team

Kosten

Teams: 1200 euro

Individueel: 90 euro per persoon

Naar het cursusoverzicht

Het doel van deze cursus is om leerkrachten te laten ervaren welke impact dyslexie heeft op het leven van een leerling en hun ouders. Leerkrachten leren vervolgens hoe je psycho-educatie kunt toepassen in de klas. Het G-schema wordt aangeleerd als middel om leerlingen te begeleiden die een negatief zelfbeeld hebben als gevolg van dyslexie.

Inhoudelijk gezien staat deze cursus in het teken van het beleven van dyslexie en de sociaal-emotionele gevolgen die dit kan hebben voor kinderen en volwassenen. Door middel van ervaringsoefeningen, worden leerkrachten zo dicht mogelijk bij het gevoel gebracht dat dyslectische leerlingen ervaren in hun welbevinden bij het lezen en spellen. Door deze ervaringsoefeningen, gecombineerd met zelf gemaakte videobeelden van interviews met kinderen én volwassenen met dyslexie, wordt benadrukt dat erkenning en een goede begeleiding van leerlingen met dyslexie van groot belang is. Vervolgens wordt een vertaalslag gemaakt naar het belang van psycho-educatie en de inzetbaarheid hiervan in de klassensituatie. Als er bij een kind sprake is van dyslexie kan dit op veel gebieden invloed hebben, zoals op sociaal emotioneel gebied. Leerkrachten en/of IB-ers leren met het kind in gesprek gaan en krijgen hierbij praktische handvatten aangereikt. Door middel van het G-schema wordt een methode aangeboden om aan de slag te gaan met kinderen die een negatief zelfbeeld hebben als gevolg van een stoornis.

Deze cursus bestaat uit 2 bijeenkomsten, die ieder 2 uur duren. De eerste bijeenkomst heeft als ondertitel: ‘ervaringsworkshop met psycho-educatie en praktische tips’. Deze bijeenkomst bestaat uit een 1/2 uur theorie en 1 1/2 uur praktijkopdrachten, met een pauze tussendoor. De tweede bijeenkomst heeft als ondertitel: ‘Gebeurtenis, gedachte, gevoel en gedrag (G-schema)’ en gaat dan ook dieper in op het leren gebruiken van het G-schema. De verdeling tussen theorie en praktijk is gelijk aan bijeenkomst 1.

Deze cursus:

  • duurt 4 uur (2 delen)
  • is geaccrediteerd bij register leraar voor 4 RU
  • biedt studiemateriaal dat is inbegrepen. De presentatie is ook achteraf beschikbaar voor de cursist.

 

 

In company

Data en (externe) locatie nader te bepalen in overleg met het team.

Individueel

Houd onze agenda in de gaten, of laat het ons weten als je interesse hebt!

In company

De kosten zijn 1200 euro* op basis van maximaal 20 personen. Bij afname van alleen deel 1 van de cursus, zijn de kosten 600 euro*.

Individueel

  • € 90,- per persoon per cursus, te betalen per factuur. De inschrijving is definitief na betaling. Er wordt geen BTW in rekening gebracht.
  • Let op: er zijn minimaal 10 aanmeldingen nodig voor definitieve doorgang en maximaal 20 aanmeldingen per cursus (indien meer aanmeldingen dan mogelijk een extra bijeenkomst).

* Prijswijzigingen voorbehouden

 

 

Aanmelden
Lees verder

Ervaringen

Hoe verloopt de diagnose van dyslexie?

Lauren heeft moeite om mee te komen met het leesniveau van haar klas, ondanks extra bijlessen. Er is een vermoeden van dyslexie.

Bekijk de video

Lysanne had vroeger veel moeite met lezen en spellen. Nu studeert ze aan de Technische Universiteit van Eindhoven

Als ze vroeger moest voorlezen voor de klas vond Lysanne dat super spannend en kon ze wel door de grond zakken. Ook in het dagelijkse leven kreeg Lysanne steeds meer last van de dyslexie. Maar dat is nu helemaal veranderd.

Bekijk de video van Lysanne

Wat is nu een effectieve manier om feedback te geven tijdens het oefenen?

Als ouder wil je je kind met dyslexie graag helpen, maar dat is niet altijd even makkelijk als je kind steeds dezelfde fouten maakt ...

Lees de tips van Francijn

Sophie: “Je hoeft je niet te schamen als je dyslexie hebt. En je moet ook niet onzeker zijn want iedereen is bijzonder op zijn of haar eigen manier.”

Sophie (13 jaar) is dit jaar gestart op de middelbare school op de Mavo van Scala Teteringen. Vorig jaar heeft ze haar behandeling bij het RID afgerond.

Lees het verhaal van Sophie

"Diëm hoeft niet altijd meer te gokken, maar weet steeds vaker hoe je iets moet schrijven. Dat maakt hem een stuk zelfverzekerder."

Sinds maart 2017 is Diëm, 9 jaar, in behandeling bij het RID. Zijn moeder vertelt over de voortgang van de behandeling.

Lees het verhaal van Diëm

"Trots ben ik elke keer weer als ik zie hoe hard een kind gegroeid is tijdens de behandeling bij het RID."

In de 20 jaar dat ik werkzaam ben als behandelaar heb ik vele kinderen zien komen en gaan. Van heel jong tot 'al' op de middelbare school, van vriendjes ...

Lees het verhaal van Ellen

Bart (15): Nu ik in 4 gymnasium zit, ben ik blij dat ik toen zoveel bij het RID heb geoefend

Bart (15) zit nu in het 4e jaar van de middelbare school. Gymnasium welteverstaan. Hij vertelt ons hoe zijn behandeltraject bij het RID daarbij geholpen heeft.

Lees hoe het nu gaat met Bart

“Mik heeft niet alleen zichzelf geholpen maar ook haar broertje”

De ouders van Mik vertellen hoe zij het behandelingstraject Dyslexie ervaren bij het RID

Lees het verhaal van de ouders van Mik

Mik: "Maak er geen nadeel van, maar een voordeel."

Mik is bij het RID in behandeling voor dyslexie. Ze vertelt over haar behandelaar en wat ze van het huiswerk vindt.

Lees het verhaal van Mik

Tegen alle ouders zou ik willen zeggen: "Zet door, oefen ’s morgens vroeg en weet dat het RID écht helpt!"

Dat Bart en ik dit interview hebben aangeboden (ideetje van Bart) is vooral om de kinderen en ouders die nu bezig zijn met de dyslexiebehandeling te laten weten dat je er later écht heel blij mee zal zijn dat je nu zo veel aan het oefenen bent.

Lees het verhaal van de moeder van Bart

Caitlyn is nu veel zelfverzekerder, ze had zichzelf wijsgemaakt dat ze dom was.

Vanaf het schooljaar 2017-2018 is Caitlyn begonnen aan haar dyslexiebehandeling bij het RID in Almere. Inmiddels zijn wij 8 maanden verder en merken wij echt verschil!

Lees de ervaring van Vanessa, moeder van Caitlyn

RID bij jou in de buurt

Postcode of plaatsnaam
Gebruik mijn huidige locatie