Tijdens deze meerdelige cursus voor professionals die meer willen weten over dyslexie, de toegang tot de zorg en het begeleiden van leerlingen met (ernstige) lees- en spellingproblemen in de klas, leer je hoe je dit in de klas tijdig kunt signaleren en analyseren.

Over deze cursus
Data en locaties
Kosten
Ervaringen
Aanmelden

Praktische informatie

Duur

3 bijeenkomsten van 2 uur en zelfstudie van 8 uur.

Locatie

In overleg met het team.

Kosten

Afhankelijk van aantal personen, huiswerkopdrachten en bijeenkomsten.

Naar het cursusoverzicht

In deze meerdelige cursus voor professionals die meer willen weten over dyslexie, de toegang tot de zorg en het begeleiden van leerlingen met (ernstige) lees- en spellingproblemen in de klas, leer je hoe je (ernstige) lees-, en spellingproblemen dit in de klas tijdig kunt signaleren en analyseren. Daarnaast leer je hoe de extra begeleiding op zorgniveau 2 en 3 zo effectief mogelijk beschreven en vormgegeven kan worden en wordt er ingegaan op de laatste wetenschappelijke achtergronden van dyslexie. Dit met als doel om lees- en spellingproblemen zoveel mogelijk te voorkomen en de zorg voor leerlingen met (ernstige) lees- en spellingproblemen zo goed mogelijk vorm te geven.

Deze cursus bestaat uit drie bijeenkomsten met huiswerkopdrachten. De drie bijeenkomsten samen zijn dekkend om een goed zorgbeleid neer te zetten binnen de school voor leerlingen met (ernstige) lees- en spellingproblemen, uitgaande van de richtlijnen van het landelijk protocol Leesproblemen & Dyslexie.
Wanneer er een specifieke expertisevraag is, is het ook mogelijk een losse bijeenkomst in te kopen.

Bijeenkomst 1: Toetsen, signaleren, analyseren en noteren.

In de eerste bijeenkomst gaan we in op de doorgaande lijn van toetsen en signaleren van lees- en spellingproblemen binnen de basisschool. We gaan in op het gebruik van lees- en spellingtoetsen en de opbouw van de toetskalender.  Middels casusbesprekingen  leer je lees- en spellingproblemen te signaleren en analyseren en krijg je inzicht wanneer en met welke ondersteuning er gestart dient te worden.

Bijeenkomst 2:
 het vormgeven van zorgniveau 2 en 3.

Wanneer er sprake is van (ernstige) lees- en spellingproblemen, wordt van de leerkracht verwacht deze leerling te begeleiden. Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op het vormgeven van zorgniveau 2 (verlengde instructie) en 3 (remediëring) bij (ernstige) lees- en spellingproblemen. Je leert hoe deze zorg vorm gegeven kan worden in de klas, zowel inhoudelijk als ook op organisatorisch niveau. Dit betekent kennis over de juiste zorgvormen, maar ook over kennis op het gebied van klassenmanagement. Tot slot wordt ingegaan op het schrijven van een goed groepsplan op het gebied van deze extra zorg. Een praktische bijeenkomst, waarin direct toepasbare handvatten gegeven worden afgestemd op je eigen klassensituatie om de juiste zorg, volgens het protocol Leesproblemen & Dyslexie voor leerlingen met (ernstige) lees- en spellingproblemen zo effectief mogelijk in te richten.

Bijeenkomst 3:
Dyslexie en de toegang tot de zorg

Wat is dyslexie en wat weten we uit de laatste wetenschappelijke inzichten? Tijdens deze bijeenkomst leer je wat dyslexie is. Welke definities kennen we, is dyslexie aantoonbaar op hersenniveau en wanneer kan men spreken van een vermoeden van dyslexie? Ook wordt ingegaan op de toegang tot de dyslexiezorg en behandeling van dyslexie. Welke landelijke richtlijnen gelden er voor de toegang tot de zorg,  waarom is een behandeling belangrijk en wat mag je als leerkracht daarvan verwachten? Alles wat je als leerkracht zou moeten weten over dyslexie en de toegang tot de zorg.

Deze cursus:

 • duurt (totale studiebelasting van in totaal 6 uur contacturen en zelfstudie: 8 uur):
  • Bijeenkomst 1: 2 uur. Huiswerkopdracht met een studiebelasting van 2 uur
  • Bijeenkomst 2: 2 uur. Huiswerkopdracht met een studiebelasting van 2 uur
  • Bijeenkomst 3: 2 uur.
 • is ter validatie aangeboden bij register leraar voor 14 RU
 • bevat een certificaat dat wordt afgegeven bij aanwezigheid van alle drie de bijeenkomsten en een voldoende beoordeling op de huiswerkopdrachten.
 • biedt studiemateriaal dat is inbegrepen. De presentatie is ook achteraf beschikbaar voor de cursist.
 • biedt uitbreidingsmogelijkheden: na deze cursus is het mogelijk om een vervolgtraject aan te gaan, waarbij onze expert het team of een werkgroep vanuit het team op maat kan adviseren en begeleiden om de aangeleerde kennis en vaardigheden tijdens de cursus te borgen in de praktijk. Volledig naar wens en op maat.

 

In company

Data en (externe) locatie nader te bepalen in overleg met het team.

De prijs wordt op maat bepaald, afhankelijk van aantal personen, huiswerkopdrachten en bijeenkomsten.

“Met de cursus en de huiswerkopdrachten ben ik in mijn praktijk echt opgeschoten. Ik heb het echt als een meerwaarde ervaren. Goede opzet en gericht op de praktijk, ook de drie delen goed opgebouwd van hulp tot en met vergoede dyslexie. Ik was getipt door een collega van jullie om dit te volgen en nu ben ik ook zelf wat zekerder in het geheel. Wat is een aanvraag waard en wat is nodig voor de leerkracht in de praktijk? Tussen die twee zit veel verschil en met de informatie en opbouw in de cursus sta ik hier zekerder in als intern begeleider. En helaas voor mijn praktijk moeten concluderen dat er werk aan de winkel is betreffende dossieropbouw, hierin zitten gaten en dan kom ik vaak met de aanvraag in de knel en bezorg ik mezelf veel werk. Dus dat wordt een speerpunt. Bedankt!”

– Intern begeleider die deelnam aan de cursus Effectief aansturen van leerlingen met (ernstige) lees- en spellingproblemen en het tijdig signaleren van dyslexie. 
Aanmelden
Lees verder

Ervaringen

Tegen alle ouders zou ik willen zeggen: "Zet door, oefen ’s morgens vroeg en weet dat het RID écht helpt!"

Dat Bart en ik dit interview hebben aangeboden (ideetje van Bart) is vooral om de kinderen en ouders die nu bezig zijn met de dyslexiebehandeling te laten weten dat je er later écht heel blij mee zal zijn dat je nu zo veel aan het oefenen bent.

Lees het verhaal van de moeder van Bart

Bart (15): Nu ik in 4 gymnasium zit, ben ik blij dat ik toen zoveel bij het RID heb geoefend

Bart (15) zit nu in het 4e jaar van de middelbare school. Gymnasium welteverstaan. Hij vertelt ons hoe zijn behandeltraject bij het RID daarbij geholpen heeft.

Lees hoe het nu gaat met Bart

"Diëm hoeft niet altijd meer te gokken, maar weet steeds vaker hoe je iets moet schrijven. Dat maakt hem een stuk zelfverzekerder."

Sinds maart 2017 is Diëm, 9 jaar, in behandeling bij het RID. Zijn moeder vertelt over de voortgang van de behandeling.

Lees het verhaal van Diëm

Sophie: “Je hoeft je niet te schamen als je dyslexie hebt. En je moet ook niet onzeker zijn want iedereen is bijzonder op zijn of haar eigen manier.”

Sophie (13 jaar) is dit jaar gestart op de middelbare school op de Mavo van Scala Teteringen. Vorig jaar heeft ze haar behandeling bij het RID afgerond.

Lees het verhaal van Sophie

"Trots ben ik elke keer weer als ik zie hoe hard een kind gegroeid is tijdens de behandeling bij het RID."

In de 20 jaar dat ik werkzaam ben als behandelaar heb ik vele kinderen zien komen en gaan. Van heel jong tot 'al' op de middelbare school, van vriendjes ...

Lees het verhaal van Ellen

Wat is nu een effectieve manier om feedback te geven tijdens het oefenen?

Als ouder wil je je kind met dyslexie graag helpen, maar dat is niet altijd even makkelijk als je kind steeds dezelfde fouten maakt ...

Lees de tips van Francijn

Hoe verloopt de diagnose van dyslexie?

Lauren heeft moeite om mee te komen met het leesniveau van haar klas, ondanks extra bijlessen. Er is een vermoeden van dyslexie.

Bekijk de video

Mik: "Maak er geen nadeel van, maar een voordeel."

Mik is bij het RID in behandeling voor dyslexie. Ze vertelt over haar behandelaar en wat ze van het huiswerk vindt.

Lees het verhaal van Mik

Caitlyn is nu veel zelfverzekerder, ze had zichzelf wijsgemaakt dat ze dom was.

Vanaf het schooljaar 2017-2018 is Caitlyn begonnen aan haar dyslexiebehandeling bij het RID in Almere. Inmiddels zijn wij 8 maanden verder en merken wij echt verschil!

Lees de ervaring van Vanessa, moeder van Caitlyn

Lysanne had vroeger veel moeite met lezen en spellen. Nu studeert ze aan de Technische Universiteit van Eindhoven

Als ze vroeger moest voorlezen voor de klas vond Lysanne dat super spannend en kon ze wel door de grond zakken. Ook in het dagelijkse leven kreeg Lysanne steeds meer last van de dyslexie. Maar dat is nu helemaal veranderd.

Bekijk de video van Lysanne

“Mik heeft niet alleen zichzelf geholpen maar ook haar broertje”

De ouders van Mik vertellen hoe zij het behandelingstraject Dyslexie ervaren bij het RID

Lees het verhaal van de ouders van Mik

RID bij jou in de buurt

Postcode of plaatsnaam
Gebruik mijn huidige locatie