In deze meerdelige cursus voor professionals die meer willen weten over dyslexie, de toegang tot de zorg en het begeleiden van leerlingen met (ernstige) lees- en spellingproblemen in de klas, leer je hoe je (ernstige) lees-, en spellingproblemen dit in de klas tijdig kunt signaleren en analyseren. Daarnaast leer je hoe de extra begeleiding op zorgniveau 2 en 3 zo effectief mogelijk beschreven en vormgegeven kan worden en wordt er ingegaan op de laatste wetenschappelijke achtergronden van dyslexie. Dit met als doel om lees- en spellingproblemen zoveel mogelijk te voorkomen en de zorg voor leerlingen met (ernstige) lees- en spellingproblemen zo goed mogelijk vorm te geven.
Deze cursus bestaat uit drie bijeenkomsten met huiswerkopdrachten. De drie bijeenkomsten samen zijn dekkend om een goed zorgbeleid neer te zetten binnen de school voor leerlingen met (ernstige) lees- en spellingproblemen, uitgaande van de richtlijnen van het landelijk protocol Leesproblemen & Dyslexie.
Wanneer er een specifieke expertisevraag is, is het ook mogelijk een losse bijeenkomst in te kopen.
Bijeenkomst 1: Toetsen, signaleren, analyseren en noteren.
In de eerste bijeenkomst gaan we in op de doorgaande lijn van toetsen en signaleren van lees- en spellingproblemen binnen de basisschool. We gaan in op het gebruik van lees- en spellingtoetsen en de opbouw van de toetskalender. Middels casusbesprekingen leer je lees- en spellingproblemen te signaleren en analyseren en krijg je inzicht wanneer en met welke ondersteuning er gestart dient te worden.
Bijeenkomst 2: het vormgeven van zorgniveau 2 en 3.
Wanneer er sprake is van (ernstige) lees- en spellingproblemen, wordt van de leerkracht verwacht deze leerling te begeleiden. Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op het vormgeven van zorgniveau 2 (verlengde instructie) en 3 (remediëring) bij (ernstige) lees- en spellingproblemen. Je leert hoe deze zorg vorm gegeven kan worden in de klas, zowel inhoudelijk als ook op organisatorisch niveau. Dit betekent kennis over de juiste zorgvormen, maar ook over kennis op het gebied van klassenmanagement. Tot slot wordt ingegaan op het schrijven van een goed groepsplan op het gebied van deze extra zorg. Een praktische bijeenkomst, waarin direct toepasbare handvatten gegeven worden afgestemd op je eigen klassensituatie om de juiste zorg, volgens het protocol Leesproblemen & Dyslexie voor leerlingen met (ernstige) lees- en spellingproblemen zo effectief mogelijk in te richten.
Bijeenkomst 3:
Dyslexie en de toegang tot de zorg
Wat is dyslexie en wat weten we uit de laatste wetenschappelijke inzichten? Tijdens deze bijeenkomst leer je wat dyslexie is. Welke definities kennen we, is dyslexie aantoonbaar op hersenniveau en wanneer kan men spreken van een vermoeden van dyslexie? Ook wordt ingegaan op de toegang tot de dyslexiezorg en behandeling van dyslexie. Welke landelijke richtlijnen gelden er voor de toegang tot de zorg, waarom is een behandeling belangrijk en wat mag je als leerkracht daarvan verwachten? Alles wat je als leerkracht zou moeten weten over dyslexie en de toegang tot de zorg.
Deze cursus:
- duurt (totale studiebelasting van in totaal 6 uur contacturen en zelfstudie: 8 uur):
- Bijeenkomst 1: 2 uur. Huiswerkopdracht met een studiebelasting van 2 uur
- Bijeenkomst 2: 2 uur. Huiswerkopdracht met een studiebelasting van 2 uur
- Bijeenkomst 3: 2 uur.
- is ter validatie aangeboden bij register leraar voor 14 RU
- bevat een certificaat dat wordt afgegeven bij aanwezigheid van alle drie de bijeenkomsten en een voldoende beoordeling op de huiswerkopdrachten.
- biedt studiemateriaal dat is inbegrepen. De presentatie is ook achteraf beschikbaar voor de cursist.
- biedt uitbreidingsmogelijkheden: na deze cursus is het mogelijk om een vervolgtraject aan te gaan, waarbij onze expert het team of een werkgroep vanuit het team op maat kan adviseren en begeleiden om de aangeleerde kennis en vaardigheden tijdens de cursus te borgen in de praktijk. Volledig naar wens en op maat.
In company
Data en (externe) locatie nader te bepalen in overleg met het team.
De prijs wordt op maat bepaald, afhankelijk van aantal personen, huiswerkopdrachten en bijeenkomsten.
“Met de cursus en de huiswerkopdrachten ben ik in mijn praktijk echt opgeschoten. Ik heb het echt als een meerwaarde ervaren. Goede opzet en gericht op de praktijk, ook de drie delen goed opgebouwd van hulp tot en met vergoede dyslexie. Ik was getipt door een collega van jullie om dit te volgen en nu ben ik ook zelf wat zekerder in het geheel. Wat is een aanvraag waard en wat is nodig voor de leerkracht in de praktijk? Tussen die twee zit veel verschil en met de informatie en opbouw in de cursus sta ik hier zekerder in als intern begeleider. En helaas voor mijn praktijk moeten concluderen dat er werk aan de winkel is betreffende dossieropbouw, hierin zitten gaten en dan kom ik vaak met de aanvraag in de knel en bezorg ik mezelf veel werk. Dus dat wordt een speerpunt. Bedankt!”
– Intern begeleider die deelnam aan de cursus Effectief aansturen van leerlingen met (ernstige) lees- en spellingproblemen en het tijdig signaleren van dyslexie.