Dyscalculie en nu? (Den Haag)

Dyscalculie en nu? (Den Haag)

Leerkrachten, IB-ers en rekenspecialisten krijgen in deze cursus meer kennis over dyscalculie, de kenmerken, het signaleren en de gevolgen ervan. Ze leren welke hulp, begeleiding en aanpassingen nodig zijn bij kinderen met (een vermoeden van) dyscalculie, zodat leerlingen met deze ernstige rekenstoornis zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen op school.

Inhoud:

In deze cursus wordt ingegaan op de theorie over ernstige rekenproblemen en dyscalculie, gebaseerd op wetenschappelijke kennis. Het protocol Ernstige Rekenwiskundeproblemen en Dyscalculie (ERWD) komt hierbij aan bod. Naast de theorie wordt aandacht besteed aan de praktische toepassing hiervan in de klas.

Er wordt ingegaan op de vraag wat dyscalculie precies is, wat andere oorzaken van rekenproblemen kunnen zijn. Daarna wordt kort ingegaan op de hoofdfasen van het rekenprotocol en welke

begeleiding nodig is voor deze leerlingen. Er wordt besproken welke compenserende en dispenserende maatregelen ingezet kunnen worden voor leerlingen met dyscalculie. Ook het omgaan met de rekentoetsen en het werken met referentieniveaus komt aan bod. Ook gaan we in op het maken van afspraken op schoolniveau voor kinderen met dyscalculie.

Theorie wordt afgewisseld met video-fragmenten over wat dyscalculie precies is, hoe je kunt onderscheiden van rekenproblemen met een andere oorzaak en hoe je het kunt signaleren in de klas. Met video-fragmenten wordt het een en ander verhelderd. Het ERWD wordt besproken als middel voor het analyseren van rekenproblemen en het inzetten van extra hulp in de klas.

Datum

Dinsdag 5 februari 2019
Tijd: 15.00 – 17.30

Locatie

RID Den Haag (Muzenstraat 120)

Kosten

90 euro

Algemene voorwaarden RID Academie

 

Inschrijven cursus Academie

RID bij jou in de buurt

Postcode of plaatsnaam
Gebruik mijn huidige locatie