Behandeling van dyslexie: meer dan alleen leren lezen en spellen

12 februari 2018

Dyslectische kinderen hebben, voordat duidelijk is dat ze dyslexie hebben, veel faalervaringen opgedaan op school. Ze zien andere kinderen makkelijker lezen en spellen en snappen niet waarom het bij hen niet lukt. Veel kinderen worden hier onzeker van en ontwikkelen faalangst. We zien regelmatig gespannen kinderen die voorafgaand aan een leestest zeggen “Ik kan niet lezen hoor”.

Wanneer duidelijk is dat er sprake is van dyslexie, merken we vaak opluchting bij ouders en kinderen. De behandeling kan starten waarbij we beginnen met de basis van het lezen en spellen, de letter-klankkoppeling. Door bij de basis te beginnen en in kleine stapjes te werken, doen kinderen veel succeservaringen op. Dit resulteert in veel complimenten, stickers en kleine cadeautjes. Dit werkt voor veel kinderen stimulerend en motiverend en geeft ze langzamerhand weer wat vertrouwen in zichzelf. Ook verdienen zij diploma’s na het behalen van bepaalde onderdelen binnen het behandelprogramma en wordt er geapplaudisseerd in het nieuwe interactieve oefenprogramma Wereldreis. Gedurende de behandeling zien wij het zelfvertrouwen van veel kinderen groeien.

Zo was daar Tristan, een hoogbegaafde jongen met dyslexie. Tijdens het onderzoek wilde hij eigenlijk niet lezen en vooral niet schrijven. Met enige regelmaat riep hij: “Ik haat lezen en schrijven!” Hij bleek dyslectisch te zijn en startte met de behandeling. Al snel ging Tristan zichtbaar vooruit en dat merkte Tristan zelf ook: “Ik kan de Donald Duck nu véél sneller lezen!” Tristan’s moeder merkt ook duidelijk verschil: “Hij heeft weer lol in het lezen en leest sneller. Ik merk echt dat zijn faalangst afneemt en hij zijn zelfvertrouwen weer terugkrijgt. De behandeling van dyslexie gaat eigenlijk veel verder dan alleen het leren lezen.”

Een mooier compliment kan ik mij als behandelaar niet wensen. Fijn is het als het lees- en spellingniveau tijdens de behandeling verbetert, maar nog mooier vind ik de groei die het zelfbeeld van het kind doormaakt. Het geloof in zichzelf, het vertrouwen wat langzaam terugkomt, dan is voor mij de behandeling pas echt geslaagd.

– Tessa van Loenhout, behandelaar sinds 1990 bij RID.

RID bij jou in de buurt

Postcode of plaatsnaam
Gebruik mijn huidige locatie