CODE: het beste van nieuw en oud

10 december 2018

Inmiddels is onze nieuwe behandelmethode twee maanden in de lucht en er zijn al enthousiaste reacties van kinderen, ouders en professionals. De kracht van CODE is dat zij beproefde technieken combineert met innovatieve. Alle oefenvormen zijn verpakt in een moderne en aantrekkelijke digitale leeromgeving die aansluit bij de belevingswereld van kinderen en die hun aandacht pakt.

Nieuwe oefenvorm
Een voorbeeld van een techniek die we nieuw in Nederland introduceren is er een waarbij kinderen korte verhaaltjes van de computer lezen terwijl de zinnen 1-voor-1 verdwijnen. Het kind moet proberen dit verdwijnen net voor te blijven. Bij deze techniek helpen we kinderen om van haperend lezen tot vloeiend en begrijpend lezen te komen. Doordat het tempo waarmee de letters verdwijnen zich aanpast aan het kind geeft deze oefenvorm het kind steun, structuur en vertrouwen tijdens het lezen. Een heel andere ervaring dan bij oefeningen die zich richten op leessnelheid in plaats van op leesvloeiendheid.

Een voorbeeld van een bestaande techniek die we in een nieuw jasje hebben gestoken is het klankbord. Oefenen met het klankbord helpt kinderen om de koppelingen tussen klanken en letters sterker te maken in het brein en om inzicht te krijgen in de klankstructuur van woorden. Op het klankbord staan toetsen met alle representaties van klanken uit de Nederlandse taal. Zo is er een toets voor de /e/ uit ‘pet’, maar ook voor de /ooi/ uit ‘prooi’ en de /uw/ uit ‘duw’. Als je zo een toets indrukt, hoor je de bijbehorende klank. Wat vernieuwend is aan ons klankbord, is dat de klanken niet altijd hetzelfde klinken. Eigenlijk net zoals in de echte wereld. De /a/ (uit ‘kat’) klinkt altijd net een beetje anders afhankelijk van wie de spreker is en van de context waarin het woord wordt uitgesproken. Is het een man of een vrouw die praat? Heeft diegene een accent? Hoor je de klank op televisie of tijdens een wandeling in de duinen? We helpen kinderen hiermee nog beter om klanken en letters goed aan elkaar te leren koppelen.

Wil je meer voorbeelden van hoe CODE zich onderscheidt van andere behandelprogramma’s, lees dan verder.

RID bij jou in de buurt

Postcode of plaatsnaam
Gebruik mijn huidige locatie