Klokkijken? Daar wordt Ellemijn niet meer zenuwachtig van!
De moeite die Ellemijn had met rekenen werd steeds vaker duidelijk. Hoeveelheden achter de getallen inschatten lukte niet, de 11 en de 12 verwisselde zij continu ...

Dyscalculie, een ernstig en hardnekkig probleem met rekenen, is veel minder bekend dan dyslexie. Op school wordt vaak meer aandacht besteed aan leesproblemen dan aan rekenproblemen, misschien omdat aangenomen wordt dat iemand met rekenproblemen daar in het dagelijks leven minder last van heeft dan van lees- en spellingsproblemen. Niets is minder waar. Dyscalculie kan minstens evenveel impact hebben op je leven als dyslexie. Het op tijd erkennen en aanpakken van dyscalculie is dan ook van groot belang.
Mensen met dyscalculie hebben zeer hardnekkige problemen met de basis van het rekenen. Deze problemen blijven meestal hun hele leven bestaan als ze niet aangepakt worden. Ook voor kinderen uit groep 7 of 8 of zelfs volwassenen blijven basissommen als ‘12-4’of ‘7+16’ moeilijk om uit te rekenen. Ze begrijpen vaak niet goed hoe ze een som moeten aanpakken, rekenen langzaam, maken regelmatig fouten en kunnen moeilijk inschatten of hun antwoord klopt.
Bovendien blijven vaardigheden als klokkijken, omgaan met geld of het begrijpen van meeteenheden zoals kilo’s en meters vaak grote struikelblokken. Eenvoudige dagelijkse dingen als afrekenen in een restaurant, uitrekenen hoe laat je moet vertrekken om op tijd ergens te zijn, of ingrediënten voor een recept afwegen zijn voor mensen met dyscalculie meestal een groot probleem. Ook bij keuzes voor opleidingen of beroepen kunnen ernstige rekenproblemen in de weg staan. En dat geldt niet alleen voor technische beroepen. Stel je de gevolgen voor als een verzorgende de verkeerde dosering van een medicijn toedient!
Een bijkomend probleem is ook dat rekenen (meer dan lezen) automatisch geassocieerd wordt met intelligentie. Een kind met rekenproblemen wordt daarom soms onterecht gezien als ‘dom’. Daardoor kunnen mensen met dyscalculie op den duur vaak een flinke onzekerheid ten opzichte van het rekenen of zelfs rekenangst ontwikkelen. Zo kwam laatst een volwassene bij ons voor een dyscalculie onderzoek. Intelligent, welbespraakt, zelfverzekerd… Tot de momenten dat ze taken moest uitvoeren die met rekenen of getallen te maken hadden. Dan werd ze heel onzeker, wriemelde ze nerveus met haar vingers, beet op haar nagels. Zelf zei ze “ik krijg gewoon buikpijn wanneer ik met getallen te maken heb. Ik ga zweten en voel me paniekerig. Ik ben nu aan het solliciteren voor een andere functie, maar daar moet ik een test voor doen waar een onderdeel ‘rekenen’ in zit. Ik raak daar zo van streek van, dat ik ook de rest van de test verknal”.
Het is dus duidelijk dat dyscalculie veel invloed kan hebben op iemands leven. Daarom is het ook zo belangrijk dat u wanneer uw kind hardnekkige rekenproblemen heeft tijdig aan de bel trekt en het probleem laat onderzoeken. Wanneer dyscalculie tijdig vastgesteld wordt, heeft dat een hoop voordelen:
Heeft uw kind rekenproblemen en denkt u of de school aan dyscalculie? Neem dan contact met ons op zodat wij samen met u kunnen kijken naar de mogelijkheden.