Gevolgen van dyslexie
Dyslexie bij middelbare scholieren en volwassenen gaat niet alleen over het moeite hebben met lezen en schrijven. Dyslexie heeft gevolgen voor veel persoonlijke zaken zoals: communiceren, jezelf presenteren en het organiseren van school/werk.
Hulp inschakelen is vaak een grote stap. Soms schamen mensen met dyslexie zich voor hun problemen. Of denken zij dat dyslexiehulp vooral voor kleinere kinderen is. Vaak is er een bepaalde routine gevonden om er zo min mogelijk last van te hebben. De juiste diagnose en een verklaring voor het ongemak zorgen dan voor een gevoel van erkenning en opluchting. Met de juiste aanpassingen en ondersteuning kun je ook met dyslexie je (school)werk beter doen.
Onderzoek en behandeling
Het RID onderzoekt en behandelt middelbare scholieren en volwassenen. Het onderzoek bevat over het algemeen dezelfde onderdelen als bij kinderen: lezen/spellen, dyslexie kenmerkende vaardigheden, IQ-test, geheugen, soms gedrag (bv. faalangst). Er wordt altijd eerst een (korte) telefonische intake gepland om de wensen en verwachtingen goed helder te krijgen en om zorgvuldig advies te kunnen geven. Vervolgens worden er vier afspraken gepland: intakegesprek RID, 2 dagdelen onderzoek, eindgesprek. Er volgt dan nog een onderzoeksrapport met advies + evt. dyslexieverklaring
Voor de behandeling geldt hetzelfde qua opbouw als bij kinderen, maar dan toegespitst op een oudere doelgroep. Als dyslexie in het verleden al een keer is vastgesteld en/of er zijn voornamelijk problemen met spelling, dan is een spellingcursus (of een combinatie van meerdere cursussen) een goed alternatief in plaats van een behandeling. Soms is er minder hinder van trager lezen en is het vooral een kwestie van spellingproblemen aanpakken.
Andere hulpmiddelen zijn:
– Verschillende dyslexie software (Kurzweil, Sprint Plus, Claroread)
– Spellingcorrector computer
– Een ‘maatje’ op het werk of tijdens opleiding die verslagen tegenleest
Tarieven
Voor middelbare scholieren en volwassenen worden de onderzoeks- en behandelingskosten van dyslexie niet vergoed door de gemeente. De kosten vind je op de volledige tarievenlijst.