Bart (15): Nu ik in 4 gymnasium zit, ben ik blij dat ik toen zoveel bij het RID heb geoefend

Bart is nu 15 jaar en heeft onlangs zijn onderbouwperiode op het gymnasium cum laude afgesloten. In groep 4 t/m 8 is Bart bij RID behandeld voor dyslexie. Hij vertelt ons hoe hij nu terugkijkt op zijn tijd bij RID.

“Eerlijk is eerlijk, ik vond het niet altijd leuk om naar RID te gaan voor mijn behandelingen. Het is namelijk niet leuk om iets te doen waar je niet goed in bent. Maar nu ik ouder ben kijk ik er wel blij op terug, aangezien ik nu heel goed ga op school. Het is dus zeker niet voor niets geweest al dat oefenen. Gelukkig had ik een hele leuke behandelaar. Ik kon altijd veel met haar lachen, dat maakte de behandelingen net even wat leuker. Ik ben haar dan ook heel erg dankbaar voor de hulp die ze mij in die tijd heeft gegeven.

Toen we op een dag op de basisschool een dictee hadden, merkte ik plots dat ik beter was dan de andere kinderen in mijn klas. Dat was voor mij het moment waarop ik merkte dat de behandeling echt effect had. Ook nu op de middelbare school komt alles wat ik geleerd heb bij  RID goed van pas bij het leren van woordjes, het schrijven van opstellen en het maken van boekverslagen. Wat me ook opvalt is dat de ‘onzinwoorden’ me erg helpen bij het leren van vreemde talen, zeker bij klassieke talen als Grieks en Latijn.

Maar wat me eigenlijk het meeste heeft geholpen is misschien wel het maken van huiswerk tijdens mijn dyslexietraject. Hierdoor heb ik een bepaalde werkhouding aangenomen en geleerd om hard te werken, want kinderen met dyslexie weten écht hoe het is om hard te moeten werken. Sommige leerlingen in mijn klas die makkelijk door de basisschooltijd gingen hadden hier veel meer problemen mee tijdens het 1e jaar van de middelbare school, omdat ze niet dezelfde werkhouding gewend waren als ik.

Tegen andere kinderen zou ik dus ook willen zeggen: ‘Ga zeker door met hard werken en oefenen zodat je daar later de vruchten van kan plukken. Denk en blijf positief, dat heeft voor mij erg goed uitgepakt’.”

Over 3 jaar hoopt Bart met zijn gymnasiumdiploma naar Delft te gaan om daar een technische studie te gaan doen. Wij wensen hem veel succes!

 

Lees ook het verhaal van de moeder van Bart

RID bij jou in de buurt

Postcode of plaatsnaam
Gebruik mijn huidige locatie