Mik: “Maak er geen nadeel van, maar een voordeel”

Mijn RID-juf Francijn vind ik heel lief. Ze is altijd vrolijk, maakt grapjes en heeft leuke kleding aan. Ze heeft ook leuk haar! Daar zit ze dan vaak mee te spelen als ik aan het oefenen ben. En ze kan heel mooi schrijven! Ik merk dat ik zelf ook mooier ben gaan schrijven sinds ik bij RID ben. Ook merk ik dat ik niet meer zoveel moeite heb met lezen en maak ik minder foutjes met woordjes schrijven.

Francijn helpt me door de regels uit te leggen. Ze zet altijd samen met mij het huiswerk klaar. Het huiswerk gaat goed, maar soms vind ik het wel veel. Het wordt ook steeds meer, eerst had ik nog maar 1 dingetje en nu twee rijen vol! Ik oefenen altijd 5 keer in de week, maar soms als we veel feestjes hebben of als ik mijn kamer moet opruimen komen we er bijna niet aan toe. Dan wil ik graag nog even buitenspelen, maar moet ik toch eerst oefenen.

Maar wat ik er wel leuk aan vind is dat ik meer tijd kan doorbrengen met mama. Tijdens het oefenen maken we er echt een feestje van, met kokosrotsjes, snoep en krullen! Iedere keer als ik goed geoefend heb krijg ik een krul. Bij 10 krullen mag ik een cadeautje uitzoeken. Soms doen mama en ik een oefening samen, dan lezen mama en ik om de beurt een woord. Als ik dan een fout eruit haal bij mama krijg ik een extra krul en als mama een fout ontdekt bij mij moet ik de krul weer inleveren. Of als we naar Terschelling gaan en gaan wandelen in de duinen verzinnen we spelletjes om te oefenen met de woorden. Zo proberen we het iedere keer een beetje leuk te maken.

Wereldreis vind ik echt cool! Je krijgt iedere keer wat anders te zien en de gekke geluidjes vind ik heel leuk! Riddel ziet er ook grappig uit. Ik denk vaak bij dingen dat het echt een beetje leeft en dat ik er een band mee opbouw. Dat heb ik nu ook met Riddel.

Mijn tip voor andere kinderen die dyslexie hebben en bij het RID komen:

“Goed je best doen. Het is leuk, je moet er ook een plezier in zien in plaats van iets negatiefs. Maak er geen nadeel van maar een voordeel, want je wordt er wel beter van!”

RID bij jou in de buurt

Postcode of plaatsnaam
Gebruik mijn huidige locatie