Tips om te blijven oefenen in de vakantie!

Het is vakantie! Voor kinderen is dit een heerlijke tijd om nieuwe avonturen te beleven en te genieten van het mooie weer. Even uit de routine van alledag. Dit betekent ook dat er niet meer wekelijks geoefend wordt bij het RID. En dat moet ook zeker kunnen want het is belangrijk om ook even rust te nemen na al dat harde werken. Toch kan het ook fijn zijn om een klein beetje te blijven oefenen zodat je niet terugvalt en na de zomervakantie snel weer de draad kan oppakken als je weer aan de slag gaat met je behandelaar. Het RID komt daarom met een aantal leuke tips om te oefenen tijdens de vakantie:

 

1 Lezen

Lezen is leuk en leerzaam! De vakantie is bij uitstek het perfecte moment om rustig de tijd te nemen om lekker te lezen. Elke dag 10 tot 15 minuutjes lezen is al voldoende om ervoor te zorgen dat het leesniveau niet achteruitgaat. Is jouw kind van nature niet zo’n lezer? Verzin er een leuk spel omheen. Zo hebben we bij het RID de ‘Vakantie Leesbingo’ gemaakt! Als je 10 minuten hebt gelezen op een bepaalde plek of manier dan mag je een vakje inkleuren. En bij een volle kaart hoort natuurlijk een beloning!

 

  1. Kruiswoordpuzzels

Op een speelse manier met woorden bezig zijn. Er zijn genoeg leuke puzzelboekjes voor kinderen te krijgen, bijvoorbeeld kruiswoordpuzzels of Zweedse puzzels. Neem een paar verschillende puzzelboekjes mee en probeer zo nu en dan samen een puzzeltje te maken. Pas op, dit kan verslavend worden! Voor je het weet is het puzzelboek al uit!

 

3 Woordspelletjes

Verzin zelf leuke woordspelletjes. Maak bijvoorbeeld een woordslang, waarbij je een voor een woord noemt dat begint met de laatste letter van het vorige woord. Of bedenk vakantiewoorden waar een 2teken klank in zit. Deze spelletjes zijn ook leuk om in de auto te spelen onderweg naar de vakantiebestemming.

 

4 RID’en op vakantie

Je hoeft echt niet iedere dag met het RID bezig te zijn op vakantie hoor! Maar misschien zou je de fitskaartjes mee kunnen nemen om je flitsrecord op peil te houden of maak op vakantie enkele werkbladen uit het werkboek. Ook leuk, speel het spel HEBBES

 

Genoeg inspiratie om te oefenen deze zomer. Maar vergeet niet dat het ook vakantie is en dat je vooral even lekker moet kunnen uitrusten zodat je er na de zomer weer fris tegenaan kan.

 

Fijne zomervakantie!

Nu live! TaalExtra, een nieuwe methode van Squla en RID

Squla en RID hebben samen de missie om specialistische kennis op het gebied van spelling en taal beschikbaar te stellen voor een groot publiek. We hebben onze krachten gebundeld en een methode ontwikkeld die kinderen op een effectieve en leuke manier helpt bij lezen en spellen!

Doel TaalExtra

TaalExtra van RID is gebaseerd op inzichten uit de wetenschap en de praktijk, én sluit aan bij de belevingswereld van kinderen. Het doel is om ernstige taalproblemen te voorkomen door tijdig te oefenen met knelpunten.

De methode is overigens geen vervanging voor een 1-op-1-dyslexiebehandeling onder begeleiding van een orthopedagoog.

De methode van RID

TaalExtra van RID is een methode binnen Squla. Je vindt er niet alleen leuke online quizzen en games in het thema ‘steden’, ook zijn er aansprekende uitlegfilmpjes waarin een kind zelf vertelt over een spellingregel. Het kind volgt een persoonlijke leerroute langs steden waarbij in elke missie een andere spellingcategorie aan bod komt. Ook zijn er tussentoetsen, geheugensteuntjes en oefen je met lezen in de speciale leesplekken.

TaalExtra, wat houdt het in?

  • Extra aandacht voor nauwkeurig, vloeiend en begrijpend lezen binnen vier leesplekken.
  • Eerst even rustig inkomen, dan pas de eerste instaptoets.
  • Op basis van de resultaten uit de instap- en tussentoets weet je kind wat hij of zij het beste kan oefenen binnen een stad.
  • Je kind kan zelfstandig aan de slag met de quizzen, leesplekken en toetsen.
  • Online klankentoetsenbord en een losse klankkaart (in het paspoort).

Vind je het leuk om met deze methode aan de slag te gaan? Je kunt de methode bestellen op www.squla.nl.