Lezen als lezen lastig is – leuke boekentips
Als je iets moeilijk vindt om te doen, vind je het vaak ook niet zo leuk om te doen. Dat geldt ook voor lezen. Toch is het belangrijk en goed om te blijven lezen, ook al gaat het moeizaam. Een leuk boek dat aansluit bij de belevingswereld van het kind, maar dat niet te moeilijk geschreven is, helpt daarbij. Wij geven enkele tips!
Leestips (maart 2023)
- Zepie van Janneke Schotveld. Een heerlijk fantasierijk boek over Zepie. Zepie woont boven de wasserette van zijn vader. Op een dag is hij op de vlucht voor een meisje en verstopt zich daarom in een van de wasmachines. Zodra het deurtje dicht klikt, begint er een groot, grappig avontuur vol fantasie. Een rat in een zwembroek, zijn eigen kat Biotex die ineens kan praten, een walrus, zeeman en drie mooie zeemeerminnen… Komt hij af van zijn kriebelbuik, wiebelbenen en blubberhersens? Het verhaal zit vol grappige wendingen en woordspelingen, maar heeft ook diepere lagen over emoties, liefde en rouw. Het boek heeft korte zinnen en leest makkelijk. De illustraties zijn vrolijk en passen goed bij het verhaal: vol beweging en avontuur. Een aanrader voor de iets meer ervaren beginnende lezers en de middenbouw.
- Heel de wereld wordt wakker samengesteld door Jaap Robben en geïllustreerd door Sebastiaan van Doninck. Dit is geen gewoon leesboek, maar een poëziebundel met 333 gedichten voor kinderen en jongeren, geschreven tussen 1990 en nu. In vier delen groei je als lezer mee met de gedichten, niet alleen in leeftijd, maar vooral ook in leeservaring. Zo zit er voor iedereen wat passends tussen en is er steeds iets nieuws te ontdekken. Het zijn toegankelijke gedichten die voor kinderen goed te begrijpen zijn. Soms verdrietig, vaak grappig en altijd met een mooie boodschap. Het boek is prachtig ingedeeld en vorm gegeven. Over 2 pagina’s heen zijn steeds 2 gedichten met een illustratie erbij geplaatst die elkaar lijken aan te vullen, te versterken. Soms is het ene gedicht een soort antwoord op het andere. Een prachtig boek om thuis en in de klas te hebben, zomaar open te slaan en te lezen…
- Sara Paletti van Manon Sikkel. Een fantasierijk avontuur in deel 1 van een nieuwe serie. Sara woont met haar ouders op de dertiende verdieping in een oude, vervallen flat die gesloopt moet worden. Haar ouders zijn allebei heel druk en hebben weinig tijd voor haar, maar Sara vermaakt zich prima in en rondom de flat! Samen met haar vriend Alfie en andere flatbewoners bedenkt ze een plan om ervoor te zorgen dat de flat kan blijven staan. Zal het hen lukken? Sara is erg inventief en haar woonomgeving is een bron van inspiratie. Het verhaal zit vol met maatschappelijke onderwerpen (denk aan arbeidsmigratie, bedreigde diersoorten en diversiteit), zonder dat het er bovenop ligt. Moeilijke begrippen worden in de tekst uitgelegd. Alle dingen die Sara meemaakt, zijn eigenlijk kleine verhaaltjes die samen één groot verhaal vormen. Erg geschikt voor de middenbouw! Het boek heeft een wat groter lettertype, korte zinnen die steeds op een nieuwe regel beginnen, ruime bladspiegel en veel prachtige kleurrijke illustraties.
Leestips (februari 2023)
- Pluk en Pluis – de weg naar terug van Mathilde Stein. Een geweldig leuk avontuur met twee cavia’s, waaronder één ‘ninjavia’, in de hoofdrol. Het is een verhaal over vriendschap, de wereld ontdekken buiten het caviahok en dappere daden. Af en toe spannend, en vaak om te lachen. Het boek is geschreven voor sterkere beginnende lezers, maar ook erg leuk voor wat oudere lezers (en juffen/meesters/ouders)! Het is een dik boek, met veel korte zinnen die op nieuwe regels beginnen. Het taalgebruik is mooi en omdat het vanuit caviaperspectief is geschreven met vee; woordgrappen. Het heeft een prettige bladspiegel, vol met goed passende illustraties. Een boek dat ook lezers waarbij het lezen niet vanzelf gaat, aan het lezen krijgt!
- Wolvenweer van Simon van der Geest. Een origineel verhaal dat spannend, maar tegelijk hilarisch en lief is en waarbij je meeleeft met de hoofdpersonages. Een stoere, grote en sterke weerwolf, waarmee iets geks gebeurt als het volle maan is… dan verandert hij in een iel en mager mannetje die niets meer kan! Of toch wel? Het concept weerwolf is in dit boek zo neergezet dat er nog steeds een vleugje spanning is, maar tegelijk veel humor brengt. Er wordt in dit boek veel gebruikt gemaakt van rijke taal, met mooie illustraties. Geschreven voor startende lezers die de basis van het lezen onder de knie hebben, maar door het concept ook erg geschikt voor wat oudere lezers die het lezen lastig vinden!
- Grapman – held met humor van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. Een komisch boek voor de wat oudere lezer. Nik lijkt een gewone jongen, maar is dat niet. Hij is Grapman, hij heeft superhumor! Alleen weet niemand dat nog, nog niet… Zo is weer een saaie schooldag ineens niet meer saai. Het boek heeft een wat groter lettertype, geen lange stukken tekst en wordt ondersteund door veel gekleurde illustraties. Bij elkaar een grappig en compleet avontuur; een aanrader voor kinderen die lezen niet leuk of juist moeilijk vinden!
Leestips (november 2022)
- Naast boeken die speciaal geschreven of uitgegeven zijn voor kinderen met dyslexie, zijn er ook ‘gewone’ boeken die erg leuk en leesbaar zijn voor kinderen met leesproblemen. Dat zijn bijvoorbeeld boeken van de serie Tijgerlezen. Dit zijn boeken met een variatie in moeilijkheidsgraad, waardoor ze geschikt zijn voor startende lezers maar zeker ook voor kinderen in de middenbouw. Het zijn boeken die spannend of grappig zijn en waar veel illustraties in kleur in staan. Grote favorieten uit deze serie zijn toch wel de boeken van Bob Popcorn! Een fantasierijk verhaal over een maiskorrel die bij het maken van popcorn tot ‘leven’ komt en nogal een explosief karakter blijkt te hebben. In de inmiddels 4 boeken die over hem geschreven zijn door Maranke Rinck en Martijn van der Linden, maakt Bob heel wat avonturen mee!
- Een andere leuke serie voor kinderen die het lezen lastig vinden, zijn de boeken Blitz! van Rian Visser. Er zijn nu 8 boeken over dit ruimtemannetje geschreven, die een moeilijkheidsgraad hebben tussen AVI E3 en AVI M5-niveau. Blitz gaat op zoek naar vrienden en maakt spannende en grappige avonturen in de ruimte en op aarde mee. Allesbehalve saaie boeken!
- Bij wat oudere kinderen waarbij het lezen moeizaam gaat, zijn vaak boeken van Julius Zebra van Gary Northfield en Dr. Proktor van Jo Nesbø favoriet. Boeken waarin de gekste avonturen beleefd worden; die spannend, grappig en leuk zijn. Voor deze kinderen zijn ook de boeken uit de serie Game Helden van Marcel van Driel en Marie Boe van Michael Reefs erg geschikt. Niet al te dikke boeken, met korte hoofdstukken, veel gekleurde illustraties en bovenal met spannende avonturen! Zo hebben de hoofdpersonen ineens superkrachten of moeten er mysteries worden ontrafeld.