Van zorgmodel naar ontwikkelingsmodel

Vorig jaar zijn acht Achterhoekse gemeenten
(Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem,
Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Montferland en Winterswijk) overgegaan op nieuwe contracten voor de dyslexiezorg (Ernstige Dyslexie) in de regio. Waar de gemeenten eerst nog een contract hadden met negen aanbieders, is dit aantal teruggebracht naar drie, waaronder RID. IJsselgroep, Berkel-B en RID werken hier vanaf nu samen ten aanzien van dyslexiezorg. Preventie en versterking van de zorg voor kinderen met leesproblemen staan centraal.

Het vervolg is dat er gesprekken plaatsvinden met besturen over preventie op lange termijn. En met scholen vinden er gesprekken plaats over het korte termijn preventieaanbod. Er zijn twee interventies: een consult en de ‘Scan leesproblemen en dyslexie’.

Scan leesproblemen en dyslexie
De ‘Scan leesproblemen en dyslexie’ analyseert onder begeleiding van een orthopedagoog systematisch de stand van zaken op de school en maakt zowel de sterke kanten, als verbetermogelijkheden zichtbaar. Dit heeft niet alleen betrekking op de ondersteuning van de leerling, maar ook op bijvoorbeeld de inzet en beschikbaarheid van middelen en organisatorische randvoorwaarden. Met de uitkomsten van de scan is de zoektocht naar verbeteringen echt begonnen. Waar zijn quick wins te behalen en wat zijn mogelijkheden voor de lange termijn?

Uit de praktijk blijkt dat de scan niet alleen de aanpak van kinderen met een achterstand kan verbeteren, maar alle kinderen in de groep een hoger niveau tilt.

In het kader van dit initiatief is er een nieuwe website (www.dyslexieachterhoek.nl) gelanceerd. Dit is het informatiekanaal voor de partners in de keten (onderwijs, gemeentes, zorgaanbieders).

Aanmelden kan via www.dyslexieachterhoek.nl. Vragen? Mail dan naar info@dyslexieachterhoek.nl

 

 

 

RID bij jou in de buurt

Postcode of plaatsnaam
Gebruik mijn huidige locatie