Leestips | Maart 2023

Leesmotivatie
12 maart 2023
RID auteur
RID
vrij lezen

Als je iets moeilijk vindt om te doen, vind je het vaak ook niet zo leuk om te doen. Dat geldt ook voor lezen. Toch is het belangrijk en goed om te blijven lezen, ook al gaat het moeizaam. Een leuk boek dat aansluit bij de belevingswereld van het kind, maar dat niet te moeilijk geschreven is, helpt daarbij. Wij geven regelmatig enkele nieuwe tips!

Zepie van Janneke Schotveld

Een heerlijk fantasierijk boek over Zepie. Zepie woont boven de wasserette van zijn vader. Op een dag is hij op de vlucht voor een meisje en verstopt zich daarom in een van de wasmachines. Zodra het deurtje dicht klikt, begint er een groot, grappig avontuur vol fantasie. Een rat in een zwembroek, zijn eigen kat Biotex die ineens kan praten, een walrus, zeeman en drie mooie zeemeerminnen… Komt hij af van zijn kriebelbuik, wiebelbenen en blubberhersens? Het verhaal zit vol grappige wendingen en woordspelingen, maar heeft ook diepere lagen over emoties, liefde en rouw. Het boek heeft korte zinnen en leest makkelijk. De illustraties zijn vrolijk en passen goed bij het verhaal: vol beweging en avontuur. Een aanrader voor de iets meer ervaren beginnende lezers en de middenbouw.

Een rat in een zwembroek, zijn eigen kat Biotex die ineens kan praten, een walrus, zeeman en drie mooie zeemeerminnen…"

Heel de wereld wordt wakker samengesteld door Jaap Robben, geïllustreerd door Sebastiaan van Doninck

Dit is geen gewoon leesboek, maar een poëziebundel met 333 gedichten voor kinderen en jongeren, geschreven tussen 1990 en nu. In vier delen groei je als lezer mee met de gedichten, niet alleen in leeftijd, maar vooral ook in leeservaring. Zo zit er voor iedereen wat passends tussen en is er steeds iets nieuws te ontdekken. Het zijn toegankelijke gedichten die voor kinderen goed te begrijpen zijn. Soms verdrietig, vaak grappig en altijd met een mooie boodschap. Het boek is prachtig ingedeeld en vorm gegeven. Over 2 pagina’s heen zijn steeds 2 gedichten met een illustratie erbij geplaatst die elkaar lijken aan te vullen, te versterken. Soms is het ene gedicht een soort antwoord op het andere. Een prachtig boek om thuis en in de klas te hebben, zomaar open te slaan en te lezen…

kind met boek

Sara Paletti van Manon Sikkel

Een fantasierijk avontuur in deel 1 van een nieuwe serie. Sara woont met haar ouders op de dertiende verdieping in een oude, vervallen flat die gesloopt moet worden. Haar ouders zijn allebei heel druk en hebben weinig tijd voor haar, maar Sara vermaakt zich prima in en rondom de flat! Samen met haar vriend Alfie en andere flatbewoners bedenkt ze een plan om ervoor te zorgen dat de flat kan blijven staan. Zal het hen lukken? Sara is erg inventief en haar woonomgeving is een bron van inspiratie. Het verhaal zit vol met maatschappelijke onderwerpen (denk aan arbeidsmigratie, bedreigde diersoorten en diversiteit), zonder dat het er bovenop ligt. Moeilijke begrippen worden in de tekst uitgelegd. Alle dingen die Sara meemaakt, zijn eigenlijk kleine verhaaltjes die samen één groot verhaal vormen. Erg geschikt voor de middenbouw! Het boek heeft een wat groter lettertype, korte zinnen die steeds op een nieuwe regel beginnen, ruime bladspiegel en veel prachtige kleurrijke illustraties.

Meer leesinspiratie?

Leeskilometers zijn erg belangrijk voor de leesvaardigheid van je leerlingen. Hoe kun je dit nu het beste aanpakken, hoe geef je de leesmotivatie een impuls? Wij delen graag enkele tips en achtergronden.

jongen leest

Verder lezen