Wat is dyslexie? Meer uitleg voor kinderen

Dyslexie
26 april 2022
RID auteur
RID
hersenen

Wat is dyslexie?

In je hoofd zitten je hersens. Die zorgen ervoor dat jij van alles kunt doen, zoals lezen en spellen. Om goed te kunnen lezen en spellen, moeten er verschillende kleine gebieden in je hersenen met elkaar samenwerken. Ze moeten namelijk dat wat je ziet (letters) koppelen aan dat wat je hoort (klanken). Dit noemen we de letter-klankkoppeling.

Als je dyslexie hebt, lukt het die gebieden in je hersenen meestal niet zo goed om met elkaar samen te werken. Zo gaat de koppeling tussen sommige letters en klanken niet altijd even goed."

Als je dyslexie hebt, lukt het die gebieden in je hersenen meestal niet zo goed om met elkaar samen te werken. Zo gaat de koppeling tussen sommige letters en klanken niet altijd even goed, je draait bv. de /eu/ en de /ui/ om. Of het koppelen gaat wel goed, maar het duurt wat langer dan bij andere kinderen van jouw leeftijd. Dan heb je dus wat meer tijd nodig.

Je kunt het zien alsof je dwars door een weiland moet lopen om van de ene kant (letters) naar de andere kant (klanken) te komen. Eerst ligt er misschien helemaal nog geen pad en kost het je veel moeite om van de ene naar de andere kant te komen.

Als je begint met de behandeling en gaat oefenen, dan zul je dit pad echter steeds vaker gaan lopen en zul je zien dat het elke keer wat makkelijker gaat. Misschien was het eerst een kronkelpad (je maakt bijv. soms nog fouten) en wordt het daarna recht. En hoe vaker je oefent, hoe breder en gemakkelijker het pad wordt. Zo kun je er ook steeds sneller overheen. Na een tijdje kun je er zelfs snel overheen rennen. Zo gaat het in je hoofd ook ongeveer, er komt een steeds beter en makkelijker pad tussen letters en klanken. Daardoor lukt het lezen en spellen ook steeds beter (letter-klankkoppeling).

Verder lezen en kijken?

Wil je meer weten over dyslexie? Of ben je op zoek naar leuke leestips (ook voor als je lezen minder leukt vindt ;-))? Wij hebben de pagina Taal & jij speciaal voor jou gemaakt. We voegen er steeds weer nieuwe dingen en tips aan toe. Neem dus een kijkje!

jongen schrijft in schrift

Verder lezen