Digitale dyslexiebehandelaar: maakt zo lang als nodig is behandelen mogelijk

Leerlingen met dyslexie
4 april 2022
RID auteur
RID
dyslexiebehandelaar aan het werk

Dyslexiebehandeltrajecten worden steeds korter door de grote druk op de zorgkosten. Waar de gemiddelde behandelduur tien jaar geleden nog bijna zestig weken was, is dat tegenwoordig pakweg veertig weken. Dat is heel jammer, want langere behandeling blijkt effectiever. Wetenschappers en ontwikkelaars van RID hebben de afgelopen jaren, gesteund door de gemeente Rotterdam, hard aan een oplossing gewerkt. Met trots presenteren wij onze ‘Digitale dyslexiebehandelaar’ die wij vanaf januari gaan gebruiken voor kinderen die dan aan hun traject beginnen.

Wat is de Digitale dyslexiebehandelaar?
De Digitale dyslexiebehandelaar is slimme software die de rol van de behandelaar kan nabootsen. Deze software is in staat kinderen op het juiste moment de juiste instructie te geven en om oefeningen precies aan te laten sluiten bij het niveau en bij de leerdoelen. Ook biedt de software een zeer motiverende leeromgeving, waarin het kind met tussendoelen werkt, beloningen krijgt en zelf invloed heeft op het verloop.

De Digitale dyslexiebehandelaar kan zo lang gebruikt worden als nodig is. Hier zijn verder geen kosten aan verbonden."

Vervangt de Digitale behandelaar dan de traditionele behandelaar?
We zien dit instrument niet als een vervanging, maar als een aanvulling om de behandelduur en daarmee de effectiviteit te kunnen vergroten, onafhankelijk van beleid of budget.

Het kind volgt gewoon op de vertrouwde manier behandeling met ons programma CODE en werkt wekelijks samen met een vaste behandelaar. Maar nu komt het: zodra dit voorbij is, doet de behandelaar een stapje terug en krijgt het kind toegang tot de Digitale dyslexiebehandelaar. Het kind werkt dan circa 20 weken zelfstandig met deze adaptieve software. De behandelaar treedt in deze periode nog wel op coach. De ouders van het kind krijgen een training om hun kind zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Na afloop van deze laatste fase volgt de eindmeting van de behandeling. Als er aanleiding is om nog verder te werken met de digitale dyslexiebehandelaar, dan kan dat gewoon. Dit hulpmiddel kan zo lang gebruikt worden als nodig is. Hier zijn verder geen kosten aan verbonden.

behandelaar en kind

De rol van school
In de laatste fase van de dyslexiebehandeling bij RID, maar ook na afloop, kunnen leerlingen ook op school met de Digitale dyslexiebehandelaar werken. Hier zijn voor school geen kosten aan verbonden. Het kind krijgt passende instructie en oefeningen en kan zelfstandig werken. Voor onderwijsprofessionals is er een e-learning beschikbaar om kinderen optimaal te kunnen begeleiden en ook de RID-coach biedt de helpende hand.

De kracht van onze behandeling

Met een deskundige, intensieve dyslexiebehandeling geven wij kinderen de benodigde springkracht om een mooie sprong vooruit te kunnen maken. Onze dyslexiebehandeling bevat alle technieken, waarvan bewezen is dat ze werken. Wij verwerken doorlopend nieuwe wetenschappelijke inzichten en innovaties in de behandeling. Samen werken wij aan meer vaardigheid in én zelfvertrouwen bij het lezen en spellen.

meisje oefent met flitskaarten

Verder lezen