Verloop van het behandeltraject
Kinderen worden bij ons individueel behandeld. Ze komen één keer per week naar RID, voor een periode van ongeveer een jaar (40-50 behandelingen). Een behandeling duurt 45 minuten. De eerste 40 minuten gaat het kind met de behandelaar aan het werk en de laatste 5 minuten is er tijd voor overleg met de ouder. Tijdens dit overleg krijgen ouders terugkoppeling van de behandeling, uitleg van het huiswerk en tips voor thuis.
De continuïteit van de behandeling is belangrijk. De behandelaar heeft wekelijks contact met het kind en stemt de begeleiding goed op zijn of haar tempo en niveau af. Daarnaast is het oefenen thuis erg belangrijk. Aan de hand van een oefenschema en duidelijke huiswerkopdrachten werkt het kind met een oefenpartner (bijvoorbeeld een ouder) thuis aanvullend aan de behandelstof. De frequentie is 5 keer per week 20 minuten.
Opzet van de behandeling
Bij RID werken we met Calculie. Deze door RID ontwikkelde behandelmethode is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten met betrekking tot de behandeling van dyscalculie. In de behandeling komen zowel de basis getalvaardigheden (getalbegrip) als de basis rekenvaardigheden aan de orde. Dit trainen we intensief. Het gestructureerd aan de slag gaan met de basis getalvaardigheden (getalbegrip) zorgt ervoor dat de basis rekenvaardigheden van het kind verbeteren en zij voelen dat ze meer ‘grip’ op deze complexe materie krijgen. Van daaruit kunnen zij zich met vertrouwen ook de meer complexe rekentaken eigen gaan maken. De behandeling heeft een vaste volgorde in de vorm van modules. We gaan pas verder met een nieuwe module als een kind de voorgaande beheerst. Voor elk kind:
- Passen we het tempo van het doorlopen van de verschillende modules aan.
- Worden binnen een module diverse accenten gelegd.
Indien gewenst kunnen extra modules aangeboden worden, zoals klokkijken, breuken, procenten of rekenen met maten. Bij sommige kinderen, die de basis van het rekenen al aardig beheersen, zal de nadruk vooral liggen op deze complexere rekenvaardigheden.
Op deze wijze stemmen we de behandeling zo goed mogelijk af op de behoeften van het kind.
Aanmelden, tarief en vergoeding
Materialen
Tijdens de behandeling gaat het kind aan de slag met stof door middel van verschillende oefenvormen. Er wordt geoefend met:
- concreet materiaal (eieren, eierdozen, geld, MAB-materiaal);
- flitskaarten (getallen, getalbeelden en sommen);
- oefeningen op papier en oefeningen op de computer (bv. trainen van vaardigheden als vergelijken, splitsen en het oplossen van sommen).
Aan de hand van een oefenschema en duidelijke huiswerkopdrachten werkt het kind met een oefenpartner (bijvoorbeeld een ouder) thuis aanvullend aan de behandelstof. Bij het oefenen thuis neemt Simsom de kinderen mee op Wereldreis: het online oefenprogramma dat speciaal ontwikkeld is voor het RID.
Wereldreis is een oefenprogramma waarbij plezier en oefenen hand in hand gaan. Het kind kan kiezen in welke wereld het wil oefenen en wanneer goed geoefend wordt kan hij/zij een bonus verdienen. De oefeningen in Wereldreis zijn heel afwisselend: bijvoorbeeld oefeningen waarbij sommen uitgebeeld moeten worden met eierdozen, oefeningen waarbij aangegeven moet worden welk getal groter of kleiner is en oefeningen waarbij sommen of getallen geflitst worden om het tempo rekenen te bevorderen.

Aanmelden, tarief en vergoeding
Resultaten en effect
Omdat RID pas relatief kort ook een behandeling voor dyscalculie aanbiedt zijn veel cliënten nog bezig met hun behandeling op dit moment, waardoor het op dit moment nog niet mogelijk is om de behandeleffecten te laten zien over het hele behandeltraject.

Om toch al een beeld te geven van de effectiviteit van de behandeling is in het figuur hiernaast gekeken naar de vooruitgang vanaf de start van de behandeling naar de eerste tussen evaluatie (na 12-13 behandelingen).
Hoewel de kinderen op het moment van de meting pas relatief kort bezig waren, laten zij toch al een behoorlijke vooruitgang zien op het rekenen. DIt geldt vooral voor plus en minsommen, dit is dan ook de stof waarmee zij bezig zijn geweest in de voorgaande behandelingen. Op de keersommen en deelsommen, waar nog niet aan gewerkt is, is nog geen vooruitgang te zien.
Bij de start van de behandeling presteert de groep gemiddeld zeer zwak (bij de laagste 5% van hun leeftijdsgenoten). Bij de eerste evaluatie presteren zij op plussommen en minsommen een stuk hoger. Bij de plussommen presteren zij wanneer zij vergeleken worden met klasgenoten nu zelfs op de ondergrens van het gemiddelde (percentiel 16).
Aanmelden, tarief en vergoeding