Het kind dat je extra bijblijft

Dyslexie
31 oktober 2017
RID auteur
RID
RID'ers

Ellen: "In de 20 jaar dat ik werkzaam ben als behandelaar heb ik vele kinderen zien komen en gaan. Van heel jong tot 'al' op de middelbare school, van vriendjes en vriendinnetjes tot complete families. Trots ben ik elke keer weer als ik zie hoe hard een kind gegroeid is tijdens de behandeling bij RID. Hoewel ieder kind een andere aanpak vraagt, zitten er altijd een paar tussen die je voor altijd bij blijven, zo ook Merlijn."

"Merlijn viel op, niet door zijn aanwezigheid, maar juist doordat ik hem vaak kwijt was. Als ik de behandelkamer even verliet om iets te halen en vervolgens terug kwam, was Merlijn er niet meer. Merlijn bleek onder de tafel te zitten. Wat hij daar deed, is mij nog steeds een raadsel.

In die tijd (1995) waren de behandeltrajecten langer, kinderen kwamen soms zo'n tachtig keer langs. Zo heb ik een lange tijd met hem gewerkt en was hij een speciale cliënt voor mij. Maar ook voor Merlijn kwam er een einde aan het behandeltraject. Hij ontving een diploma en een mooie pen met inscriptie."

Hoewel ieder kind een andere aanpak vraagt, zitten er altijd een paar tussen die je voor altijd bij blijven, zo ook Merlijn."

- Ellen, RID-behandelaar

Ellen vervolgt: "Jaren later kwam Merlijn onverwachts langs bij RID. Hij vertelde mij dat hij geslaagd was voor zijn Havo! Ik vond dat natuurlijk super om te horen en na een tijdje kletsen bedacht ik mij dat ik Merlijn iets leuks wilde geven voor zijn slagen. Ik dacht dat RID in die tijd nog geen pennen aan het einde van een behandeling weggaf en daarom zei ik: "Ik heb wel wat moois voor je voor je examen, ik geef je een pen!" Waarop Merlijn zei: "Die heb ik destijds al gekregen, kijk!" Hij haalde de pen uit zijn binnenzak en zei: "Daar heb ik mijn hele examen mee geschreven."

Ahhh, slik...

Onze ondersteuning

Als je kind moeite heeft met leren lezen, spellen of rekenen, dan zal de leerkracht in de klas extra uitleg en passende oefenstof aanbieden. Helpt dit je kind niet voldoende vooruit, dan is het belangrijk dat er tijdig intensievere ondersteuning volgt. Vaak gebeurt dit in kleine groepjes buiten de klas (remedial teaching). Is de taal- of rekenachterstand ernstig en hardnekkig, dan is er mogelijk sprake van dyslexie (lezen en spellen) of dyscalculie (rekenen). Je kind kan dan bij RID terecht voor een diagnostisch onderzoek en een behandeling.

jongen achter computer

Verder lezen