Dyslexiebehandeling

Dyslexiebehandeling bij RID

• De meest complete en innovatieve aanpak.
• Bewezen effectief, ook op lange termijn.
• Optimale samenwerking met ouders en school.
• Online en/of op locatie.

Inhoud behandeling
Verloop behandeltraject
Materialen
Resultaten en effect
Na de behandeling
Aanmelden

Inhoud van de behandeling

Onze behandeling is in lijn met de meest actuele wetenschappelijke inzichten en bevat alle technieken waarvan bewezen is dat ze werken. Dit is wat we doen:

  • Intensief trainen van letter-klankkoppelingen met onze serious game KlankKr8;
  • Trainen van het inzicht in de klankstructuur van taal met ons programma CODE;
  • Trainen van inzicht in en toepassen van taalregels tijdens het technisch lezen en spellen met CODE;
  • Specialistische leestraining met behulp van flitslezen van woorden en zinnen en het Reading Acceleration Program;
  • Psycho-educatie en waar nodig aanvullende modules gericht op het functioneren en het welzijn van het kind (zoals verhogen zelfbeeld of angstreductie).

Het kind doorloopt het traject in een vaste volgorde en met een passend tempo. Thuis (en eventueel op school) werkt het kind met een oefenpartner met het online oefenprogramma van CODE en later in het traject met de Digitale Dyslexiebehandelaar.

Verloop van het behandeltraject

We bieden onze behandeling zowel op afstand (online) aan als op locatie. In beide gevallen is er een vaste behandelaar en is er wekelijks op een vast tijdstip een behandelsessie van 45 minuten. Tijdens de laatste 5 minuten van de sessie krijgen ouders terugkoppeling en uitleg over het huiswerk.

Als je kiest voor behandeling op afstand dan werken het kind en de behandelaar in dezelfde digitale leeromgeving, terwijl ze in contact staan met een beeldverbinding. De resultaten van deze manier van behandelen zijn hetzelfde als bij behandeling op locatie.

Thuis werkt het kind dagelijks met het online oefenprogramma van CODE. Voor een zo goed mogelijk resultaat oefent het kind minstens 5 keer per week 20 minuten. De oefeningen zijn afgestemd op het niveau van het kind.

Later in het behandeltraject werken we ook met de Digitale Dyslexiebehandelaar. Met deze slimme software die wekelijks automatisch passende oefenstof en instructies voor het kind klaarzet, is het mogelijk door te blijven oefenen zolang als nodig is.

 

Materialen

We hebben alle behandelsoftware en andere materialen onder eigen regie ontwikkeld en de ontwikkeling loopt altijd door. We werken hierbij samen met wetenschappers van RID en van het Rudolf Berlin Center en met gerenommeerde softwareontwikkelaars als IJsfontein en GameTailors.

Het belangrijkste uitgangspunt is dat onze materialen zo effectief mogelijk zijn. We zetten echter ook alles-op-alles om ze leuk te maken, zodat kinderen er ook echt mee willen werken. Kinderen vinden onze serious game KlankKr8 zo leuk dat ze het meer als game ervaren dan als leertool.

In CODE zit een getekend oefenmaatje genaamd Riddel. Riddel leidt het kind door de verschillende behandelmodules en neemt het mee op wereldreis in het oefenprogramma voor thuis.

 

Resultaten en effect

In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam doen we al vele jaren onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling. Dit heeft geleid tot verschillende publicaties in gerenommeerde nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften. We zijn er trots op dat onze aanpak zich kan meten met de beste behandelmethodes wereldwijd. Onderzoek laat zien:

  • Dat CODE de lees- en spellingvaardigheid significant verbetert;
  • Dat deze effecten blijvend zijn;
  • Dat de effecten daadwerkelijk zijn toe te schrijven aan de behandeling;
  • Dat het leesnetwerk in het brein zichtbaar verbetert;
  • Dat de effecten stand houden ondanks individuele verschillen (o.m. achtergrond, geslacht, leeftijd, woordenschat en intelligentie).

Onderstaand staafdiagram geeft een beeld van de opbrengsten van de behandeling.

Ook op de cliënttevredenheid presteren we al jaren uitstekend. In 2021 gaven cliënten ons een 8.5. De behandelaar krijgt gemiddeld een 8.9.

Na de behandeling

Na afloop van de behandeling kan het voor het kind best pittig zijn om er opeens weer alleen voor te staan en niet terug te kunnen vallen op de behandelaar en de veilige oefenomgeving van CODE. Om deze overgang soepel te laten verlopen is het goed om thuis en/of op school nog een tijdje door te blijven oefenen met de Digitale Dyslexiebehandelaar. Het gebruik van deze tool op school kan helpen om al het geleerde ook goed toe te passen in de klas. School en ouders kunnen de Digitale Dyslexiebehandelaar na afloop van de behandeling gebruiken zolang als nodig is. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Ook Squla TaalExtra RID sluit goed aan bij CODE en is daarom geschikt om na de behandeling op een leuke manier door te blijven oefenen. Dit programma is zowel beschikbaar voor thuis als voor op school.

Om te bekijken hoe de lees- en spellingvaardigheid zich na de behandeling ontwikkelt, adviseren wij om circa zes maanden na het afronden van het traject een follow-up-meting te doen. Dit kan online of op een RID-locatie.

 

Aanmelden
Lees verder

Ervaringen

Bart (15): Nu ik in 4 gymnasium zit, ben ik blij dat ik toen zoveel bij RID heb geoefend

Bart (15) zit nu in het 4e jaar van de middelbare school. Gymnasium welteverstaan. Hij vertelt ons hoe zijn behandeltraject bij RID daarbij geholpen heeft.

Lees hoe het nu gaat met Bart

Klokkijken? Daar wordt Ellemijn niet meer zenuwachtig van!

De moeite die Ellemijn had met rekenen werd steeds vaker duidelijk. Hoeveelheden achter de getallen inschatten lukte niet, de 11 en de 12 verwisselde zij continu ...

Lees het verhaal van Ellemijn

"Diëm hoefde niet altijd meer te gokken, maar wist steeds vaker hoe je iets moet schrijven. Dat maakte hem een stuk zelfverzekerder."

In maart 2017 was Diëm, 9 jaar, en in behandeling bij RID. Zijn moeder vertelt over de voortgang van de behandeling.

Lees het verhaal van Diëm

"Trots ben ik elke keer weer als ik zie hoe hard een kind gegroeid is tijdens de behandeling bij RID."

In de 20 jaar dat ik werkzaam ben als behandelaar heb ik vele kinderen zien komen en gaan. Van heel jong tot 'al' op de middelbare school, van vriendjes ...

Lees het verhaal van Ellen

Caitlyn is nu veel zelfverzekerder, ze had zichzelf wijsgemaakt dat ze dom was.

In het schooljaar 2017-2018 begon Caitlyn aan haar dyslexiebehandeling bij RID in Almere. Toen zij 8 maanden verder waren merkten zij echt verschil!

Lees de ervaring van Vanessa, moeder van Caitlyn

Tegen alle ouders zou ik willen zeggen: "Zet door, oefen ’s morgens vroeg en weet dat RID écht helpt!"

Dat Bart en ik dit interview hebben aangeboden (ideetje van Bart) is vooral om de kinderen en ouders die nu bezig zijn met de dyslexiebehandeling te laten weten dat je er later écht heel blij mee zal zijn dat je nu zo veel aan het oefenen bent.

Lees het verhaal van de moeder van Bart

“Mik heeft niet alleen zichzelf geholpen, maar ook haar broertje”

De ouders van Mik vertellen hoe zij het behandelingstraject Dyslexie ervaren bij RID

Lees het verhaal van de ouders van Mik

Lysanne had vroeger veel moeite met lezen en spellen. Nu studeert ze aan de Technische Universiteit van Eindhoven

Als ze vroeger moest voorlezen voor de klas vond Lysanne dat super spannend en kon ze wel door de grond zakken. Ook in het dagelijkse leven kreeg Lysanne steeds meer last van de dyslexie. Maar dat is nu helemaal veranderd.

Bekijk de video van Lysanne

Wat is nu een effectieve manier om feedback te geven tijdens het oefenen?

Als ouder wil je je kind met dyslexie graag helpen, maar dat is niet altijd even makkelijk als je kind steeds dezelfde fouten maakt ...

Lees de tips van Francijn

Sophie: “Je hoeft je niet te schamen als je dyslexie hebt. En je moet ook niet onzeker zijn, want iedereen is bijzonder op zijn of haar eigen manier.”

Sophie (13 jaar) is dit jaar gestart op de middelbare school op de Mavo van Scala Teteringen. Vorig jaar heeft ze haar behandeling bij RID afgerond.

Lees het verhaal van Sophie

Hoe verloopt de diagnose van dyslexie?

Lauren heeft moeite om mee te komen met het leesniveau van haar klas, ondanks extra bijlessen. Er is een vermoeden van dyslexie.

Bekijk de video

Mik: "Maak er geen nadeel van, maar een voordeel."

Mik is bij het RID in behandeling voor dyslexie. Ze vertelt over haar behandelaar en wat ze van het huiswerk vindt.

Lees het verhaal van Mik

“Ik kan nu veel beter recepten lezen en hoef mama niet meer iedere keer te vragen. Dat is heel fijn, want ik vind bakken zo leuk!”

Aurelia is een spontaan, wijs, half Italiaans meisje van 10 jaar, dol op katten én ze heeft dyslexie. Daarvoor kwam zij vorig jaar in behandeling bij RID. Zij volgde de dyslexiebehandeling online bij collega Anne. Wij spraken Aurelia hierover.

Lees het verhaal van Aurelia

RID bij jou in de buurt

Postcode of plaatsnaam
Gebruik mijn huidige locatie