Verloop van het behandeltraject
Behandeling vindt één keer per week plaats op een vast tijdstip bij een vaste behandelaar. Hiervan bestaat 45 minuten uit de behandeling van het kind en 5 minuten uit overleg met de ouders. Tijdens dit overleg krijgen ouders terugkoppeling van de behandeling, uitleg van het huiswerk en tips voor thuis.
De continuïteit van de behandeling is belangrijk. De behandelaar heeft wekelijks contact met het kind (en de ouder) en stemt de begeleiding goed op zijn of haar tempo en niveau af. Daarnaast is het oefenen thuis met het online programma CODE en het huiswerk erg belangrijk. Een zo goed mogelijk resultaat wordt behaald door minstens 5 keer per week 20 minuten te oefenen. De wekelijkse oefenstof wordt aangeboden met een oefenschema. De behandeling is zo altijd op maat van het kind.
Inhoud van de behandeling
De dyslexiebehandeling van het RID heet CODE, die bestaat uit de 4 onderdelen:
- het trainen van de klankverwerking van taal;
- het trainen van de letter-klankkoppeling;
- leestraining (onder tijdsdruk);
- het ontwikkelen van spellingvaardigheden.
De onderdelen worden aangeboden in (spelling)modules en leesfases, in een vaste volgorde. Dit wordt ondersteund met het online oefenprogramma waarbij kinderen op wereldreis gaan met Riddel. Elk onderdeel bouwt verder op de verkregen kennis uit de vorige onderdelen.
Materialen
De behandeling en bijbehorende materialen zoals module- en leesbladen zijn ontwikkeld door het RID. Iedere module begint met een korte introductie door Riddel, een getekend maatje. Hij leidt de kinderen gedurende de behandeling door de modules heen. Bij het oefenen thuis neemt Riddel de kinderen in CODE mee op Wereldreis: het online oefenprogramma dat speciaal ontwikkeld is voor het RID.

Resultaten en effect
De keuze voor een goede dyslexiebehandeling is belangrijk voor het slagen van de behandeling. Het advies is om te kiezen voor een zorginstelling die is aangesloten bij het NKD (Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie) met een werkwijze volgens het protocol PDD&B).
Het doel van onze dyslexiebehandeling is dat kinderen zelfredzaam zijn voor de toekomst. De behandeling werkt aan de basis van het lezen en spellen en draagt bij aan het automatiseren van de leesvaardigheid. Samen met de duur van de behandeling en het bijna dagelijks thuis oefenen streven wij naar een optimaal effect van de behandeling.
De effecten van de behandeling worden regelmatig onderzocht en geëvalueerd. Uit onderstaand staafdiagram blijkt dat kinderen bij de eindmeting van de behandeling verbeterd zijn op de meeste onderzoekspunten.

Cliënttevredenheidsonderzoek
Om de cliënttevredenheid te onderzoeken wordt maandelijks via een e-mail een vragenlijst verstuurd naar de ouders van alle diagnostiek cliënten en alle cliënten waarvan de behandeling die maand werd afgerond. De laatste resultaten zijn gebundeld in de factsheet Cliënttevredenheid (2018).
WAR
Met de doelstelling theorie en praktijk meer gestructureerd bij elkaar te brengen is de Wetenschappelijke Advies Raad voor het RID (WAR) opgezet. De WAR kan bijdragen aan de ontwikkeling van wetenschappelijke kennis op het gebied van taal-, en rekenontwikkeling (en dyslexie en dyscalculie) en het platform zijn voor de vertaalslag van wetenschappelijke kennis naar de praktijk. Het RID werkt regelmatig mee aan wetenschappelijk onderzoek. Het is belangrijk vinden dat wij steeds meer te weten komen over dyslexie en dyscalculie zodat onze hulp zo goed mogelijk blijft aansluiten bij de laatste wetenschappelijke bevindingen. Het RID is betrokken bij diverse projecten. Bekijk alle projecten waar het RID aan (heeft meege)werkt.
Na de behandeling
Na ca. anderhalf jaar intensieve behandeling kan de periode daarna, zonder het wekelijkse contact met de behandelaar, bij de cliënt en ouders voor onzekerheid zorgen. Ouders kunnen zich bijvoorbeeld afvragen of ze op de juiste manier blijven oefenen met hun kind, of het minder frequent oefenen niet tot een terugval op lees- en spellinggebied zal leiden en of de lees- en spellingontwikkeling zich conform de verwachting zal voortzetten. De ervaring leert dat ouders het een geruststellend idee vinden dat hun kind niet meteen helemaal door het RID losgelaten wordt en dat er nog een ‘vangnet’ is nadat de behandeling is afgerond (ca. een half jaar na afronden behandeltraject). Wij vinden het daarom belangrijk om cliënt en ouders nazorg te bieden in de vorm van een follow-up (ca. 6 maanden na afronden van de behandeling). In deze follow-up wordt gekeken hoe de lees- en spellingontwikkeling zich na de behandeling heeft ontwikkeld.