Hoe verloopt de diagnose van dyslexie?
Lauren heeft moeite om mee te komen met het leesniveau van haar klas, ondanks extra bijlessen. Er is een vermoeden van dyslexie.
Bekijk de videoWanneer er zorgen zijn over de lees- en/of spellingontwikkeling kan je bij ons terecht voor een onderzoek naar dyslexie. Na aanmelding bij RID beoordelen wij of de aanmelding aan de voorwaarden voldoet en in aanmerking komt voor (vergoed) onderzoek. Met dit onderzoek kunnen wij de oorzaak van de achterstand achterhalen en geven wij handvatten voor de juiste hulp.
Onderzoek vindt plaats op een groot aantal vestigingen, maar niet overal. Informeer hiervoor bij de dichtstbijzijnde hoofdvesting op welke locatie het mogelijk is.
Waaruit bestaat het onderzoek?
Een onderzoek naar dyslexie bestaat uit:
|
Wat zijn mogelijke uitkomsten van het onderzoek?
|
Wat is dyslexie?
Het woord dyslexie komt uit het Grieks. ‘Dys’ betekent ‘beperkt’ en ‘lexis’ betekent woord. Mensen met dyslexie hebben moeite met het lezen of schrijven van woorden, of met beide. Wie dyslexie heeft, is niet minder intelligent dan iemand zonder dyslexie. Alleen bij het koppelen van letters en klanken werken de hersenen anders dan bij mensen zonder dyslexie. Verder werken de hersenen hetzelfde. Eén op de tien mensen blijkt moeite te hebben met lezen en spelling, bij 4% is er sprake van dyslexie. |
Als ouder wil je graag dat je kind meekomt met het leesniveau van de klas. Je kunt je dan ook ongerust maken wanneer dit leesniveau niet verbetert, ondanks extra ondersteuning op school. Welke stappen neem je als ouder bij een vermoeden van dyslexie bij je kind? Lauren en haar moeder nemen ons mee tijdens dit traject.
Hoe verloopt de diagnose van dyslexie?
Lauren heeft moeite om mee te komen met het leesniveau van haar klas, ondanks extra bijlessen. Er is een vermoeden van dyslexie.
Bekijk de video"Diëm hoefde niet altijd meer te gokken, maar wist steeds vaker hoe je iets moet schrijven. Dat maakte hem een stuk zelfverzekerder."
In maart 2017 was Diëm, 9 jaar, en in behandeling bij RID. Zijn moeder vertelt over de voortgang van de behandeling.
Lees het verhaal van DiëmWat is nu een effectieve manier om feedback te geven tijdens het oefenen?
Als ouder wil je je kind met dyslexie graag helpen, maar dat is niet altijd even makkelijk als je kind steeds dezelfde fouten maakt ...
Lees de tips van Francijn"Trots ben ik elke keer weer als ik zie hoe hard een kind gegroeid is tijdens de behandeling bij RID."
In de 20 jaar dat ik werkzaam ben als behandelaar heb ik vele kinderen zien komen en gaan. Van heel jong tot 'al' op de middelbare school, van vriendjes ...
Lees het verhaal van Ellen“Ik kan nu veel beter recepten lezen en hoef mama niet meer iedere keer te vragen. Dat is heel fijn, want ik vind bakken zo leuk!”
Aurelia is een spontaan, wijs, half Italiaans meisje van 10 jaar, dol op katten én ze heeft dyslexie. Daarvoor kwam zij vorig jaar in behandeling bij RID. Zij volgde de dyslexiebehandeling online bij collega Anne. Wij spraken Aurelia hierover.
Lees het verhaal van AureliaTegen alle ouders zou ik willen zeggen: "Zet door, oefen ’s morgens vroeg en weet dat RID écht helpt!"
Dat Bart en ik dit interview hebben aangeboden (ideetje van Bart) is vooral om de kinderen en ouders die nu bezig zijn met de dyslexiebehandeling te laten weten dat je er later écht heel blij mee zal zijn dat je nu zo veel aan het oefenen bent.
Lees het verhaal van de moeder van BartMik: "Maak er geen nadeel van, maar een voordeel."
Mik is bij het RID in behandeling voor dyslexie. Ze vertelt over haar behandelaar en wat ze van het huiswerk vindt.
Lees het verhaal van MikBart (15): Nu ik in 4 gymnasium zit, ben ik blij dat ik toen zoveel bij RID heb geoefend
Bart (15) zit nu in het 4e jaar van de middelbare school. Gymnasium welteverstaan. Hij vertelt ons hoe zijn behandeltraject bij RID daarbij geholpen heeft.
Lees hoe het nu gaat met Bart“Mik heeft niet alleen zichzelf geholpen, maar ook haar broertje”
De ouders van Mik vertellen hoe zij het behandelingstraject Dyslexie ervaren bij RID
Lees het verhaal van de ouders van MikSophie: “Je hoeft je niet te schamen als je dyslexie hebt. En je moet ook niet onzeker zijn, want iedereen is bijzonder op zijn of haar eigen manier.”
Sophie (13 jaar) is dit jaar gestart op de middelbare school op de Mavo van Scala Teteringen. Vorig jaar heeft ze haar behandeling bij RID afgerond.
Lees het verhaal van SophieLysanne had vroeger veel moeite met lezen en spellen. Nu studeert ze aan de Technische Universiteit van Eindhoven
Als ze vroeger moest voorlezen voor de klas vond Lysanne dat super spannend en kon ze wel door de grond zakken. Ook in het dagelijkse leven kreeg Lysanne steeds meer last van de dyslexie. Maar dat is nu helemaal veranderd.
Bekijk de video van LysanneKlokkijken? Daar wordt Ellemijn niet meer zenuwachtig van!
De moeite die Ellemijn had met rekenen werd steeds vaker duidelijk. Hoeveelheden achter de getallen inschatten lukte niet, de 11 en de 12 verwisselde zij continu ...
Lees het verhaal van EllemijnCaitlyn is nu veel zelfverzekerder, ze had zichzelf wijsgemaakt dat ze dom was.
In het schooljaar 2017-2018 begon Caitlyn aan haar dyslexiebehandeling bij RID in Almere. Toen zij 8 maanden verder waren merkten zij echt verschil!
Lees de ervaring van Vanessa, moeder van Caitlyn