Sophie: “Je hoeft je niet te schamen als je dyslexie hebt."

Dyslexie
5 februari 2018
RID auteur
RID
Sophie oefent

Sophie volgde een dyslexietraject bij RID. Zij vertelt over haar ervaring.

Sophie: "Ik ben via de basisschool, de IB'er daar, RID ingerold. Ik had er veel last van op de basisschool. En het was soms best lastig omdat ze eerst zelf met oplossingen kwamen, maar die hielpen niet. Uiteindelijk ben ik doorverwezen naar RID. Tegenwoordig doen ze dat gelukkig iets sneller. Het was namelijk heel anders geweest als ik hier niet terecht was gekomen. Ik heb een hele goede behandeling gehad met een hele fijne begeleidster Lieke! In het begin vond ik het allemaal wel makkelijk. Op school merkte ik echt verbetering vanaf een moeilijker module. Ik ben eigenlijk over alles wel tevreden. Alleen de vormgeving is voor oudere kinderen soms wat kinderachtig. Riddel is leuk hoor, maar vooral voor jongere kinderen dan ik.”

Je hoeft je niet te schamen als je dyslexie hebt. En je moet ook niet onzeker zijn, want iedereen is bijzonder op zijn of haar eigen manier."

- Sophie

Sophie is inmiddels gestart op de middelbare school, waar het erg goed met Sophie gaat. Sophie: “Ik sta zelfs een 8 voor Nederlands! Ik oefen nog wel 2 keer per week. Soms heb ik het te druk met het huiswerk van school. Maar ik weet alles nog goed dus het hoeft nu minder intensief dan toen tijdens de behandeling.”

In het begin vond ze het voorlezen voor de klas heel moeilijk. “Ik realiseerde me dat ik dat zo spannend vond. Door de onzekerheid kreeg ik een trillende stem. Het gaat nu al wel veel beter doordat ik er meer vertrouwen in heb dat ik het kan. Alleen de lange stukken tekst vind ik nu nog wel lastig.”

Onze ondersteuning

Als je kind moeite heeft met leren lezen of spellen, dan zal de leerkracht in de klas extra uitleg en passende oefenstof aanbieden. Helpt dit je kind niet voldoende vooruit, dan is het belangrijk dat er tijdig intensievere ondersteuning volgt. Vaak gebeurt dit in kleine groepjes buiten de klas (remedial teaching). Is de taalachterstand ernstig en hardnekkig, dan is er mogelijk sprake van dyslexie. Je kind kan dan bij RID terecht voor een diagnostisch onderzoek en een behandeling.

meisje steekt vinger uit

Verder lezen