Leestips | Juni 2023

Leesmotivatie
12 juni 2023
RID auteur
RID
vrij lezen bij zwembad

Een fijn vooruitzicht: de zomervakantie staat weer voor de deur! Om het behaalde leesniveau van afgelopen schooljaar vast te houden, is het wel van belang dat kinderen in de zomer blijven lezen. Zes weken niet lezen zorgt namelijk voor een onnodige stagnatie of zelfs achteruitgang van de leesvaardigheden. Wij geven graag enkele tips speciaal voor de vakantie.

Wij wensen iedereen een fijne zomervakantie, vol mooie verhalen."

  • Eentje om te kopen! Om alle kinderen toegang te geven tot eigen boeken, is er de jaarlijkse campagne ‘Geef een (prenten)boek cadeau’. Deze campagne heeft tot doel alle kinderen op te laten groeien tussen de mooiste boeken en alle kinderen daarmee de mogelijkheid te geven een eigen verzameling kinderboeken te hebben. Jaarlijks kan een prentenboek en een jeugdboek voor een klein bedrag gekocht worden. Dit jaar is dat het prentenboek ‘Kleine ijsbeer. Een ijsbeer in de tropen’ van Hans de Beer en het jeugdboek ‘Dolfje Weerwolfje’ van Paul van Loon. Beide zijn voor maar € 2,99 te koop (of te doneren!) in de boekhandel! Meer informatie op geefeenprentenboekcadeau.nl en geefeenboekcadeau.nl.
kind met boek in hangmat
  • Waar ga je naartoe? Ook leuk om in de vakantieperiode te lezen, is natuurlijk een boek over je reisbestemming. Die zijn in de bibliotheek of boekhandel in allerlei vormen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Lonely Planet, verboden voor ouders-serie of het boek Atlas, een fantastische ontdekkingsreis langs de schatten van de wereld van Aleksandra en Daniel Mizielinski.

Meer leesinspiratie?

Leeskilometers zijn erg belangrijk voor de leesvaardigheid van je leerlingen. Hoe kun je dit nu het beste aanpakken, hoe geef je de leesmotivatie een impuls? Wij delen graag enkele tips en achtergronden.

jongen leest

Verder lezen