Samenwerking dyslexiezorg in Achterhoek

Dyslexie
18 april 2022
RID auteur
RID
samenwerking in gemeentes

In 2021 zijn acht Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Montferland en Winterswijk) overgegaan op nieuwe contracten voor de dyslexiezorg (Ernstige Dyslexie) in de regio. Waar de gemeenten eerst nog een contract hadden met negen aanbieders, is dit aantal teruggebracht naar drie, waaronder RID. IJsselgroep, Berkel-B en RID werken hier nu samen in dyslexiezorg. Preventie en versterking van de zorg voor kinderen met leesproblemen staan daarbij centraal.

kinderen steken duim op

In het kader hiervan vinden gesprekken plaats met besturen over preventie op lange termijn. En met scholen vinden er gesprekken plaats over het preventieaanbod op korte termijn. Er zijn twee interventies: een consult en de Scan leesproblemen en dyslexie.

Uit de praktijk blijkt dat de scan niet alleen de aanpak van kinderen met een achterstand kan verbeteren, maar alle kinderen in de groep een hoger niveau tilt."

Scan leesproblemen en dyslexie
In de Scan leesproblemen en dyslexie wordt onder begeleiding van een orthopedagoog systematisch de stand van zaken op de school geanalyseerd. Dit maakt zowel de sterke kanten, als verbetermogelijkheden zichtbaar. Niet alleen voor de ondersteuning van de leerling, maar bijvoorbeeld ook voor wat betreft de inzet en beschikbaarheid van middelen en organisatorische randvoorwaarden. Met de uitkomsten van de scan kan de zoektocht naar verbeteringen echt beginnen. Waar zijn quick wins te behalen en wat zijn mogelijkheden voor de lange termijn?

Uit de praktijk blijkt dat de scan niet alleen de aanpak van kinderen met een achterstand kan verbeteren, maar álle kinderen in de groep een hoger niveau tilt.

Meer informatie en aanmelden

Op de website www.dyslexieachterhoek.nl brengen de partners in de keten (onderwijs, gemeentes, zorgaanbieders) alle informatie over deze samenwerking samen en kunnen scholen zich aanmelden.

Heb je nog vragen? Mail dan naar info@dyslexieachterhoek.nl.

meisje leest boekje

Verder lezen