kind leest

Leeskilometers maken

Lezen is enorm belangrijk. Maar hoe krijg en houd je je kind nu aan het lezen? Wij delen graag een aantal praktische tips.

Lezen is belangrijk

Lezen is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van je kind op meerdere gebieden. Toch is het soms lastig je kind aan het lezen te krijgen. Zeker als je kind leesproblemen heeft. Ook tijdens de dyslexiebehandeling is het voor je kind van belang ook buiten school te blijven lezen. Wij hopen jullie met deze tips voor thuis op weg te helpen.

Zes voordelen van lezen

Lezen...

  • stimuleert de taalontwikkeling.
  • vergroot de woordenschat.
  • geeft meer kennis en inlevingsvermogen.
  • prikkelt de hersenen en traint de concentratie.
  • zorgt voor ontspanning.
  • schept een band bij samen lezen.
kinderen lezen

Maak lezen leuk

Maak lezen leuk. Ga op zoek naar aansprekende boeksoorten, series of onderwerpen voor je kind. Er is een boek voor iedereen. Vraag advies in de bibliotheek, volg De waanzinnige podcast, kijk op www.boekenzoeker.be of www.hebban.nl en bezoek websites van (lokale) boekenwinkels voor inspiratie.

Wist je dat je kind (tot 18 jaar) gratis lid kan worden van de bibliotheek? Hier vind je ook een 'Makkelijk Lezen Plein'. Op deze websites vind je geschikte boeken en meer informatie over lezen met dyslexie: www.jeugdbibliotheek.nl en www.makkelijklezenplein.nl.

leerkrachten en kinderen

Lezen is een ontdekkingstocht

Kinderen zijn continu aan het ontdekken wat ze leuk vinden, welke boeken de juiste moeilijkheid hebben en aansluiten bij hun belevingswereld. Pas op dat je je kind geen boeken adviseert, die je zelf vroeger zo leuk vond en eigenlijk minder geschikt zijn voor je kind. Moedig je kind aan om zijn of haar passies te achterhalen en ontdek samen welke boeken motiveren om te lezen.

lezen

Samen lezen en bespreken

  • Maak tijd om samen te lezen en maak er een feestje van. Enthousiasme voor lezen werkt aanstekelijk. Lezen is ook fijn om samen te doen. Je kunt voorlezen, meelezen of je kind voor laten lezen aan een knuffel, huisdier, broertje of zusje.
  • Basisschoolleerlingen vinden het prettig om voorgelezen te worden. En het is erg nuttig voor hun taalontwikkeling en kennis van de wereld. Voorlezen kan je kind ook helpen om in een nieuw verhaal te komen. Lees voor tot je kind nieuwsgierig is naar de rest van het boek. Liever niet (altijd) zelf voorlezen? Een luisterboek biedt uitkomst. Wist je dat je kind gratis toegang tot duizenden luisterboeken krijgt via
    Superboek op de website van Passend Lezen?
  • Samen over boeken praten helpt. Het gaat hierbij niet om feiten. Vraag je kind wat er in het boek gebeurt en vraag door. Wat denk jij dat de hoofdpersoon...? Vertel mij eens over...? Geniet je van...? Wat vind je ervan dat...? Wat zou jij doen als...? Heb jij zoiets ook weleens meegemaakt? Zo gaat het verhaal nog meer leven.
samen lezen

Vooruit en soms opnieuw beginnen

  • Prik elke dag een leesmoment. Zien lezen, doet lezen. Geef dus zelf het goede voorbeeld. Kies een tijdstip en doel in leesminuten of aantal leespagina’s, dat past bij het ritme van jullie gezin. Overweeg beloningen voor het aantal gelezen pagina’s en vier elk boek dat je kind heeft gelezen.
  • Soms zit het even tegen. In een wereld vol afleiding kan je kind een dag vergeten om te lezen. Help dan om de volgende dag de routine van het dagelijks lezen weer op te pakken. Ook kan het voorkomen dat je kind in een boek is begonnen, dat niet bevalt. Dat is niet erg. Laat dan een favoriet boek opnieuw lezen of begin gewoon in een gloednieuw boek. Doe wat nodig is om je kind weer verder te helpen in de magische ontdekkingstocht naar boeken. Het is oké om die tocht opnieuw te beginnen.
moeder en kind lezen