Illustratie poppetjes en cijfers RID

Rekenen & jij

Speciaal voor jou hebben wij een leuke verzameling gemaakt van allerlei dingen die met rekenen te maken hebben. Kijk eens lekker rond en hopelijk vind je iets waar je naar op zoek bent.

RID geeft je extra rekenkracht

Wij helpen kinderen met lezen, spellen en rekenen. Zo word je beter en heb je er meer plezier in. Op deze pagina vind je van alles over rekenen en dyscalculie. Kijk eens lekker rond en hopelijk vind je iets waar je naar op zoek bent!

Ik heb dyscalculie

In je hoofd zitten je hersens. Die zorgen ervoor dat jij van alles kunt doen, onder andere rekenen. Om te leren rekenen moeten je hersenen leren dat je aan een hoeveelheid (bijvoorbeeld 5 appels, vijf snoepjes, vijf potloden) een getal (5) of een getalwoord (vijf) kan koppelen. Daarnaast moeten je hersenen begrijpen dat getallen een bepaalde volgorde hebben (5 is groter dan 4 maar kleiner dan 6). Als je dyscalculie hebt, dan heb je hier vaak moeite mee. Soms kun je het wel, maar kost het je veel tijd en moeite. En omdat dit soort vaardigheden als het ware de bouwstenen vormen van het rekenen, is het ook moeilijk om te leren rekenen.

Heel veel rekenen

Op de basisschool krijg je les over veel verschillende onderwerpen zoals rekenen met allerlei soorten getallen zoals mingetallen, splitsen, optellen, verhoudingen en het lezen van een kalender. Maar ook over meten, klokkijken, breuken en procenten.

Wist je dat... rekenen met geld

Heb jij wel eens geteld hoeveel geld er in je spaarpot zit? Of doe jij soms boodschappen voor je ouders? Het is best cool om te leren geldrekenen. Probeer het maar eens!

Meisje spaarpot

Rekenspelletjes

Bewegen & rekenen

  • Gooi een bal over met iemand terwijl jullie samen de tafels oefenen.
  • Tafels oefenen met stoepkrijt: schrijf samen de tafels op de grond en probeer deze te hinkelen.

Liever rekenen & smullen?

Vind jij bakken en koken leuk? Daarmee kun je ook oefenen met rekenen. Voordat jij aan de slag gaat moet je vaak eerst nog het een en ander uitrekenen en afwegen. Eerst rekenen, even wachten en dan lekker smullen!

Online rekenen

Er zijn best veel websites waar je kunt oefenen met breuken, tafels en leuke rekenspelletjes kan doen. Kijk zelf eens rond wat het beste past bij jouw groep en niveau. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze site?

Wist je dat... meer over maateenheden

Meters, centimeters, millimeters….dit noemen ze de maateenheid. Maar hoe weet je hoeveel dat ongeveer is?

  • 1 mm is de dikte van je nagel
  • 1 cm is de breedte van een nagel
  • 1 dm is de lengte van het puntje van je duim tot het begin van je pols.
  • 1 m is een hele grote stap.
jongen vleugels

Tips van onze Kr8patsers

Thuis doen we altijd rekenspelletjes om de tafels te oefenen. Dan leer je het sneller en het is veel leuker!

David, 9 jaar

Thuis hebben we spelletjes zoals Hali Gali, Granny apples, Regenwormen, Ganzenbord om het tellen goed te oefenen. Sjoelen en spelletjes met dobbelstenen zijn ook leuk!

Max, 8 jaar

Het was voor mij wel een opluchting toen ik hoorde dat ik dyscalculie heb. Nu weet ik dat ik niet dom ben en er niks aan kan doen dat rekenen voor mij lastig is.

Ella, 10 jaar

Wist je dat... meer over klokkijken

Hoe laat ga je naar bed? Wanneer begint jouw sportles? Tot welke tijd mag jij gamen? Het is heel handig als je klok kan kijken! We kennen de analoge tijd, die lees je van een klok en de digitale tijd, dat zijn bijvoorbeeld de cijfertjes op een telefoon.

Je leert eerst de tijden met de hele uren, dan de halve duren en later de kwartieren en minuten. En dan natuurlijk de hele klok! In groep 5 ga je aan de slag met digitale tijden. Om goed te leren klokkijken helpt het om veel te oefenen, op school en thuis.

Kind klok

Meer lezen over RID

Wil je meer weten over RID en hoe wij kinderen helpen aan meer taal- en rekenkracht? Lees dan verder.

rid

Heb je hulp nodig?

Lees dan snel verder hoe je ons dat kan laten weten!

Stel je vraag