Illustratie poppetjes en letters avontuur

Taal & jij

Speciaal voor jou hebben wij een leuke verzameling gemaakt van allerlei dingen die met taal te maken hebben. Kijk eens lekker rond en hopelijk vind je iets waar je naar op zoek bent.

RID geeft je extra taalkracht

Wij helpen kinderen met lezen, spellen en rekenen. Zo word je beter en heb je er meer plezier in. Op deze pagina vind je van alles over taal en dyslexie. Kijk eens lekker rond en hopelijk vind je iets waar je naar op zoek bent!

Ik heb dyslexie

Wat is dyslexie precies? Wij leggen het uit:

In je hoofd zitten je hersens. Die zorgen ervoor dat jij van alles kunt doen, zoals lezen en spellen. Om goed te kunnen lezen en spellen, moeten er verschillende kleine gebieden in je hersenen met elkaar samenwerken. Als je dyslexie hebt, lukt het die gebieden in je hersenen meestal niet zo goed om met elkaar samen te werken. Dan heb je dus wat meer tijd nodig. Eva legt het uit in een video.

Mijn spreekbeurt

Houd jij jouw spreekbeurt over dyslexie? We geven je graag tips voor de inhoud van je verhaal:

 • Wat is dyslexie? Wat gebeurt er in je hersenen? Hoe ontdek je het? Hoe vaak komt het voor? Nog meer uitleg in je eigen woorden.
 • Wist je dat dyslexie erfelijk is? Vraag je vader, moeder of andere familieleden of zij het ook hebben.
 • Hoe voelt het? Zo laat je het zien.
 • Wat kun je eraan doen? Neem ook je CODE-boek en andere materialen mee naar school.
 • Bekijk de 'wist-je-datjes' hieronder.

Verder: je kan op losse kaartjes de belangrijkste 'steekwoorden' schrijven en daaromheen je verhaal vertellen. Gebruik foto's en video's. Je vindt ze op deze website. En... begin op tijd en oefen goed, succes!

Kind geeft presentatie

Wist je dat...

 • meer jongens dyslexie hebben dan meisjes?
 • er een taal bestaat met maar twaalf letters (op het eiland Bougainville)? Niet zo leuk voor Scrabble!
 • volwassenen ook dyslexie kunnen hebben?
 • wanneer je 15 minuten per dag leest, je 1.000.000 woorden per jaar leest?!
 • dyslexie niets te maken heeft met je ogen?
 • in het jaar 1778 voor het eerst een Nederlandstalig kinderboek uitkwam?
 • veel bekende mensen dyslexie hebben? Onder andere: Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Jennifer Aniston, Walt Disney, Pablo Picasso, Whoopi Goldberg, Muhammed Ali, Robbie Williams en Jamie Oliver, Agatha Christie en Caitlyn Jenner.
Kind wijst iets aan

Tips van onze Kr8patsers

Betrek jouw hele klas bij jouw spreekbeurt. Stel ze vragen en vraag of zij misschien voorbeelden hebben. Of maak een leuke quiz!

Daan, 10 jaar

Ik vond het leuk én spannend om een boekpresentatie te geven. Het ging wel goed waardoor ik er meer zelfvertrouwen door kreeg.

Saar, 12 jaar

Met mijn spreekbeurt kon ik de kinderen in mijn klas uitleggen waarom ik lezen en spellen best moeilijk vindt. Nu begrijpen zij mij veel beter.

Rosa, 9 jaar

Boekentips

Als je iets moeilijk vindt om te doen, vind je het vaak ook niet zo leuk om te doen. Dat geldt ook voor lezen. Toch is het belangrijk en goed om te blijven lezen want dan gaat het steeds beter! Wij geven regelmatig nieuwe boekentips! Liever een boek via boekmatch? Hier kun je precies aangeven wat je zoekt.

Luistertips

Luisterboeken zijn voor iedereen. Ook voor kinderen die van lezen houden. Want luisteren naar een luisterverhaal is gewoon fijn. Je kunt luisteren naar een boek als je in de auto zit. Als je ziek bent of moe. Als je ouders saaie visite hebben. Als je dyslexie hebt. Als je niet kan slapen. Of gewoon als je zin hebt in een luisterverhaal! Ben je al (gratis) lid van de Jeugdbiliotheek? Daar vind je er veel. Ook vind je hier het 'Makkelijk lezen plein' en de 'Voorleeshoek' (voorleesfilmpjes van kinderboeken).

Maak lezen leuk

Zoek een leuk boek. Er is een boek voor iedereen. Snuffel rond in de bibliotheek, volg De waanzinnige podcast, kijk op www.boekenzoeker.be of www.hebban.nl en bezoek websites van boekwinkels voor inspiratie.

Op deze websites vind je geschikte boeken en meer informatie over lezen met dyslexie: www.jeugdbibliotheek.nl en www.makkelijklezenplein.nl.

kinderen lezen in natuur

Mijn boekenbeurt

Hoe houd je een boekenbeurt? Wij geven je een aantal tips:

 • Kies een boek dat je zelf heel leuk vindt. Dan kun je er ook beter over vertellen.
 • Verzamel de belangrijkste informatie die jouw school aangeeft, bijv.: schrijver, uitgeverij, soort boek, een samenvatting, de hoofdpersonen, waar en wanneer speelt het zich af, wat is jouw mening over het boek? Kun je leuke afbeeldingen vinden voor je presentatie?
 • Lees een spannend stukje voor of iets dat nieuwsgierig maakt zodat ze het boek zelf willen lezen.
 • Oefen het voorlezen en de presentatie goed.
Meisje steekt hand op

Over RID

Wil je meer weten over RID en hoe wij kinderen helpen aan meer taal- en rekenkracht? Lees dan verder.

illustratie

Heb je hulp nodig?

Of heb je een vraag of leuk idee? Lees dan snel verder en laat het ons weten!

Stel je vraag