Het zal niemand ontgaan zijn dat het helaas niet goed gaat met de leesmotivatie van Nederlandse jongeren. 60% van de 15-jarigen leest alleen nog als het echt moet, en 40% vindt het zelfs tijdverspilling. Hoe kunnen we het tij keren? Onderzoek geeft gelukkig aanknopingspunten. Wil je zelf aan de slag met het verhogen van de leesmotivatie van jouw leerlingen? Lees dan de aanbevelingen van dr. Sebastián Aravena.
1. Onderzoek ‘The role of attentional processes in reading’
Dit onderzoek komt voort uit een samenwerking tussen RID, de Universiteit van Maastricht en de Universiteit van Londen (Birkbeck College). Dit project wordt uitgevoerd door Giada Guerra, een PhD-student die op dit onderwerp gaat promoveren.
Het algemene doel van dit project is om te onderzoeken welke invloed aandachtsprocessen hebben op het leren lezen, en in hoeverre die aandachtsprocessen ook de voortgang tijdens de behandeling voor dyslexie beïnvloeden. We weten dat onze dyslexiebehandeling een positief effect heeft op de lees- en spellingvaardigheden van kinderen met dyslexie. We merken echter ook dat er grote verschillen zijn in de manier waarop kinderen reageren op de behandeling: sommige kinderen lijken veel minder goed te profiteren van een behandeling dan anderen. De grote uitdaging is om erachter te komen welke factoren van invloed zijn op de groei die een kind doormaakt tijdens de behandeling.
2. Onderzoek ‘Mindset en Motivatie’ (Vrije Universiteit Amsterdam)
Wat is mindset?
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar mindset, en de rol hiervan bij het leren. Mindset heeft betrekking op de manier waarop kinderen denken over hun eigen kwaliteiten en vaardigheden.
Kinderen met een ‘vaste’ mindset geloven dat je persoonlijke eigenschappen of vaardigheden (bijvoorbeeld je intelligentie, of hoe goed je bent met lezen of rekenen) vast staan, iets waar je mee geboren wordt en waar je zelf weinig aan kunt veranderen.
Kinderen met een ‘groei’ mindset geloven dat ze zichzelf continu kunnen blijven ontwikkelen. Zij denken dat hun vaardigheden niet vast staan, maar kunnen blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen. Zij hebben dus wel het gevoel dat ze invloed kunnen uitoefenen op hun eigen cognitieve vaardigheden.
Mindset blijkt een sterke invloed te hebben op het leerproces: kinderen met een ‘groei’ mindset zijn vaak gemotiveerder om te leren, gaan sneller een uitdaging aan, vinden het minder erg om fouten te maken, en presteren uiteindelijk ook beter op school.
Ons onderzoek: Mindset en dyslexie
Naar de rol van mindset bij dyslexie is nog niet zoveel onderzoek gedaan. We denken echter dat het goed mogelijk is dat kinderen met dyslexie een andere mindset hebben dan kinderen zonder dyslexie. Zo hebben kinderen met dyslexie vaak faalervaringen opgedaan met leren, en hebben ze veel geoefend zonder gewenst resultaat. Daarnaast wordt vanuit de maatschappij vaak benadrukt dat dyslexie iets is wat je hebt, en dat je daar niks aan kunt veranderen. Daarmee kan een kind de indruk krijgen dat je kunt oefenen wat je wilt, maar dat je toch nooit goed kunt leren lezen. Dit kan veel invloed hebben op hun motivatie om te oefenen, ook tijdens een behandeltraject voor dyslexie.
Om te onderzoeken of deze aannames kloppen, willen we antwoord proberen te vinden op twee vragen:
- Hebben kinderen met dyslexie vaker een vaste mindset dan kinderen zonder dyslexie?
- Heeft deze mindset invloed op het succes van de behandeling?
Bij het onderzoek vullen ouders en kinderen een online vragenlijst in van ongeveer 10-15 minuten.
3. Project Leeswinst (Universiteit Maastricht) Bij dit onderzoek van de onderzoeksgroep van Milene Bonte wordt met behulp van gedragsmaten en hersenmaten gekeken naar de leesontwikkeling bij drie groepen kinderen: dyslec tische lezers (tijdens de behandeling), normale lezers en goede lezers. Door individuele veranderingen in hersenfuncties voor lezen te volgen in combinatie met aan lezen gerelateerde gedragsmaten, hopen we beter te leren begrijpen waarom sommige kinderen makkelijk en vloeiend leren lezen terwijl anderen hierbij voor een enorme uitdaging staan. Dit project zal grotendeels op de vestiging Maastricht plaatsvinden.
4. Project Interlearn (internationaal project in samenwerking met oa de universiteit van Maastricht, de universiteit van Londen, RID en IWAL) Dit is een groot, internationaal project, waar meerdere academische en niet-academische partijen aan meewerken. De onderwerpen van het project lopen uiteen, maar de focus van al deze projecten is gericht op hoe de omgeving van een kind zo goed mogelijk geoptimaliseerd kan worden om te kunnen leren. RID doet mee aan een project waarbij gekeken wordt hoe we individuele verschillen in de vooruitgang tijdens de behandeling kunnen verklaren en voorspellen. Met andere woorden, sommige kinderen gaan harder vooruit dan anderen, en we willen graag weten waarom. Het project omvat zowel een gedragsstudie als hersenonderzoek (EEG), en zal volgend jaar actief van start gaan.
5. Rekenproblemen bij kinderen met dyslexie (Universiteit van Maastricht en RID) Bij dit gezamenlijke project vanuit de universiteit van Maastricht en RID wordt bij een groep kinderen met dyslexie ook een rekentaak en taken die getal inzicht meten afgenomen. Het doel is te onderzoeken in hoeverre kinderen met dyslexie naast leesproblemen ook rekenproblemen hebben, en wat de aard van die rekenproblemen is. Dit project vindt plaats op de vestigingen Den Bosch en Maastricht.
6. Oefengedrag ná afronding van de behandeling (Hogeschool Leiden, toegepaste psychologie)
Bij dit stageproject worden interviews afgenomen bij kinderen van RID en hun ouders om erachter te komen wat RID kan doen om het oefengedrag na afronding van de behandeling te stimuleren. Het oefenen met RID materiaal nadat de behandeling is afgesloten is voor kinderen heel belangrijk om op niveau te blijven. Dit onderzoek wordt uitgevoerd vanuit de studierichting ‘toegepaste psychologie’ in Leiden en vindt plaats op de vestiging Amsterdam.