Leestips | November 2022

Leestips voor kinderen
14 november 2022
RID auteur
RID
vrij lezen

Als je iets moeilijk vindt om te doen, vind je het vaak ook niet zo leuk om te doen. Dat geldt ook voor lezen. Toch is het belangrijk en goed om te blijven lezen, ook al gaat het moeizaam. Een leuk boek dat aansluit bij de belevingswereld van het kind, maar dat niet te moeilijk geschreven is, helpt daarbij. Wij geven regelmatig enkele nieuwe tips!

Tijgerlezen

Naast boeken die speciaal geschreven of uitgegeven zijn voor kinderen met dyslexie, zijn er ook ‘gewone’ boeken die erg leuk en leesbaar zijn voor kinderen met leesproblemen. Dat zijn bijvoorbeeld boeken van de serie Tijgerlezen. Dit zijn boeken met een variatie in moeilijkheidsgraad, waardoor ze geschikt zijn voor startende lezers maar zeker ook voor kinderen in de middenbouw. Het zijn boeken die spannend of grappig zijn en waar veel illustraties in kleur in staan. Grote favorieten uit deze serie zijn toch wel de boeken van Bob Popcorn! Een fantasierijk verhaal over een maiskorrel die bij het maken van popcorn tot ‘leven’ komt en nogal een explosief karakter blijkt te hebben. In de inmiddels 4 boeken die over hem geschreven zijn door Maranke Rinck en Martijn van der Linden, maakt Bob heel wat avonturen mee!

Een fantasierijk verhaal over een maiskorrel die bij het maken van popcorn tot ‘leven’ komt en nogal een explosief karakter blijkt te hebben."

Blitz! van Rian Visser
Een andere leuke serie voor kinderen die het lezen lastig vinden, zijn de boeken Blitz! van Rian Visser. Er zijn nu 8 boeken over dit ruimtemannetje geschreven, die een moeilijkheidsgraad hebben tussen AVI E3 en AVI M5-niveau. Blitz gaat op zoek naar vrienden en maakt spannende en grappige avonturen in de ruimte en op aarde mee. Allesbehalve saaie boeken!

kinderen met boeken

Bij wat oudere kinderen waarbij het lezen moeizaam gaat, zijn vaak boeken van Julius Zebra van Gary Northfield en Dr. Proktor van Jo Nesbø favoriet. Boeken waarin de gekste avonturen beleefd worden; die spannend, grappig en leuk zijn. Voor deze kinderen zijn ook de boeken uit de serie Game Helden van Marcel van Driel en Marie Boe van Michael Reefs erg geschikt. Niet al te dikke boeken, met korte hoofdstukken, veel gekleurde illustraties en bovenal met spannende avonturen! Zo hebben de hoofdpersonen ineens superkrachten of moeten er mysteries worden ontrafeld.

Meer tips?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina Taal & jij. Deze pagina staat bomvol tips en weetjes rondom lezen en spellen. Speciaal gemaakt voor jou!

jongen leest

Verder lezen