"Mijn zoon heeft meer zelfvertrouwen gekregen”

Dyslexie
11 juli 2023
RID auteur
RID
Mika en Esther

Lezen en spellen was altijd al lastig voor Mika (9). Het viel zijn moeder Esther op dat het elke keer weer een strijd was het huiswerk te maken. Vooral bij spelling en lezen raakte Mika gefrustreerd. Hij startte in december 2022 met behandelingen bij RID, en dat was aan het begin best spannend.

Dyslexieonderzoek

“Mika was erg zenuwachtig voor de uitslag. Wat als hij dyslexie had? Hoe zouden de kinderen uit zijn klas dan naar hem kijken? Gelukkig werden wij bij RID goed ontvangen en voelde hij zich redelijk snel op zijn gemak. Zijn begeleider was erg vriendelijk en behulpzaam, wat ervoor zorgde dat de spanning bij Mika verdween. Toen hij alle tests had voltooid zei hij dat hij het nog best leuk had gevonden, dus dat was erg prettig. De uitkomst van het dyslexieonderzoek was Ernstige Dyslexie (ED). Dus we zijn toen gestart met de behandelingen en het thuis oefenen.”

Gegroeid in niveau

“De begeleidster van Mika weet precies waar zij het over heeft. Hij kan het goed met haar vinden en heeft gelukkig nooit problemen om naar de sessie te gaan. We maken 5 dagen per week het huiswerk, en dat is soms wel passen en meten in ons drukke gezinsleven. Maar we hebben ons van tevoren goed laten inlichten en wij wisten dat wij een jaar lang flink moesten oefenen. Het is pittig voor Mika, maar de groei die hij doormaakt is het echt allemaal waard. Hij heeft in een half jaar tijd zoveel vooruitgang laten zien, dat hij zelfs een heel schooljaar is gegroeid in niveau. Daar zijn we erg trots op.”

Hij vraagt minder vaak aan mij: ‘Mam, kan jij het even voorlezen, dan gaat het sneller.’ Hij probeert nu echt alles zelf. Dat is mooi om te zien."

Zelf proberen

Mika zit op dit moment op de helft van het traject. “Natuurlijk is het soms best lastig om de motivatie op te brengen, maar we hebben er gelukkig geen dagelijkse strijd over. Als hij zijn records verbetert met de klankkaarten flitsen en het aantal woorden lezen binnen 60 seconden, juicht hij erop los. Lezen zal nooit zijn hobby worden, maar dat hij ziet dat hij groeit, maakt hem een stuk zelfverzekerder. Ook vraagt hij minder vaak aan mij: ‘Mam, kan jij het even voorlezen, dan gaat het sneller.’ Hij probeert nu echt alles zelf. Dat is mooi om te zien.”

Eigen tempo

Esther benadrukt dat het belangrijk is om op tijd aan de bel te trekken als je vermoedt dat je kind dyslexie heeft. “Bij Mika zat zoveel frustratie en hij kreeg een hekel aan lezen en spelling. Maar met goede begeleiding kunnen deze gevoelens weggenomen worden. Het traject bij RID heeft ons echt geholpen en we zitten pas op de helft. Je kind doorloopt het traject op zijn of haar eigen tempo, de begeleiding is goed en je kind wordt waarschijnlijk een stuk zelfverzekerder. En je ziet de schoolresultaten echt verbeteren.”

Onze ondersteuning

Als je kind moeite heeft met leren lezen, spellen of rekenen, dan zal de leerkracht in de klas extra uitleg en passende oefenstof aanbieden. Helpt dit je kind niet voldoende vooruit, dan is het belangrijk dat er tijdig intensievere ondersteuning volgt. Vaak gebeurt dit in kleine groepjes buiten de klas (remedial teaching). Is de taal- of rekenachterstand ernstig en hardnekkig, dan is er mogelijk sprake van dyslexie (lezen en spellen) of dyscalculie (rekenen). Je kind kan dan bij RID terecht voor een diagnostisch onderzoek en een behandeling.

leerling

Verder lezen