RID en Jeroen Zark ontwikkelen dyslexiesignatuur

Dyslexie
3 oktober 2023
RID auteur
RID
Jeroen Zark RID

Dyslexie hoeft geen grote belemmering te zijn in het dagelijks leven, maar lastig is het wel. Ook het beeld dat anderen, bewust of onbewust, hebben bij spelfouten kan drempels opwerpen. Jeroen Zark en RID bedachten daarom de dyslexiesignatuur 'Kijk voorbij mijn letters'. De initiatiefnemers willen zo een bijdrage leveren aan het verlagen van bepaalde vooroordelen en de beeldvorming rondom dyslexie een positieve impuls geven.

Jeroen: “In groep 7 werd er bij mij dyslexie ontdekt. Dat gaat anders dan tegenwoordig, er was toen nog maar weinig bekend over dyslexie. Ik wisselde bijvoorbeeld letters om en was vaak gefrustreerd bij het spelen van spelletjes, omdat andere kinderen het wel snel oppikte. Als het dan niet lukt, voel je wel een stuk frustratie ontstaan rond taal en spelling.”

Vooroordeel

Jeroen ging na de middelbare school naar de kunstacademie en is nu eigenaar van zijn eigen ontwerpbureau in productontwikkeling en concept, X op X. Maar hij ervaart nog altijd dat mensen een oordeel hebben over fouten in een mail, brief of WhatsApp-bericht. “Mijn ervaring is dat mensen snel hun vooroordeel klaar hebben over spelfouten. Ze vinden het slordig, ondoordacht of gemakzuchtig. Als iemand met dyslexie is dat soms wel frustrerend: je doet het niet expres.”

Signatuur

Hij is blij met de samenwerking tussen hem en RID. “De dyslexiesignatuur is zo’n mooi initiatief. Je kan bijvoorbeeld de afbeelding in je e-mail handtekening plaatsen om zo mensen bewust te maken dat je dyslexie hebt. Zelf ben ik er ook open over: dit is iets wat bij mij hoort. Ieder mens heeft zijn zwakke punten en talenten, waarom zou ik daar niet eerlijk over zijn?”

Waardevolle kwaliteiten

Zark hoopt dan ook dat mensen het beeldmerk gaan gebruiken om open te zijn over dyslexie. “Het anders werkende brein van ‘ons dyslecten’ heeft veel moeite met tekst, maar we beschikken ook over andere, waardevolle kwaliteiten. Een dyslect ziet bijvoorbeeld vaak verbanden die anderen niet zien, wat leidt tot onverwachte en verrassende oplossingen. Zoals een dyslexiespecialist ooit tegen mij zei: “Ik gun elk bedrijf minimaal één dyslect.” Dat was voor mij een enorme eyeopener. Die eyeopener gun ik iedereen.”

Ken of ben jij iemand die het beeldmerk wil gebruiken? Dat kan!

Het beeldmerk is voor individueel gebruik vrij in te zetten. Voeg het beeldmerk toe aan je e-mail of geef het een plek in je curriculum vitae of Linkedin-profiel. Wil jij het beeldmerk downloaden of wil je er meer over weten? Ga dan naar de website.

dyslexie beeldmerk

Verder lezen