Leestips | Februari 2023

Leesmotivatie
1 februari 2023
RID auteur
RID
vrij lezen

Als je iets moeilijk vindt om te doen, vind je het vaak ook niet zo leuk om te doen. Dat geldt ook voor lezen. Toch is het belangrijk en goed om te blijven lezen, ook al gaat het moeizaam. Een leuk boek dat aansluit bij de belevingswereld van het kind, maar dat niet te moeilijk geschreven is, helpt daarbij. Wij geven regelmatig enkele nieuwe tips!

Pluk en Pluis – de weg naar terug van Mathilde Stein

Een geweldig leuk avontuur met twee cavia’s, waaronder één ‘ninjavia’, in de hoofdrol. Het is een verhaal over vriendschap, de wereld ontdekken buiten het caviahok en dappere daden. Af en toe spannend, en vaak om te lachen. Het boek is geschreven voor sterkere beginnende lezers, maar ook erg leuk voor wat oudere lezers (en juffen/meesters/ouders)! Het is een dik boek, met veel korte zinnen die op nieuwe regels beginnen. Het taalgebruik is mooi en omdat het vanuit caviaperspectief is geschreven met vee; woordgrappen. Het heeft een prettige bladspiegel, vol met goed passende illustraties. Een boek dat ook lezers waarbij het lezen niet vanzelf gaat, aan het lezen krijgt!

Het is een verhaal over vriendschap, de wereld ontdekken buiten het caviahok en dappere daden."

Wolvenweer van Simon van der Geest

Een origineel verhaal dat spannend, maar tegelijk hilarisch en lief is en waarbij je meeleeft met de hoofdpersonages. Een stoere, grote en sterke weerwolf, waarmee iets geks gebeurt als het volle maan is… dan verandert hij in een iel en mager mannetje die niets meer kan! Of toch wel? Het concept weerwolf is in dit boek zo neergezet dat er nog steeds een vleugje spanning is, maar tegelijk veel humor brengt. Er wordt in dit boek veel gebruikt gemaakt van rijke taal, met mooie illustraties. Geschreven voor startende lezers die de basis van het lezen onder de knie hebben, maar door het concept ook erg geschikt voor wat oudere lezers die het lezen lastig vinden!

kind met boek

Grapman – held met humor van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer

Een komisch boek voor de wat oudere lezer. Nik lijkt een gewone jongen, maar is dat niet. Hij is Grapman, hij heeft superhumor! Alleen weet niemand dat nog, nog niet… Zo is weer een saaie schooldag ineens niet meer saai. Het boek heeft een wat groter lettertype, geen lange stukken tekst en wordt ondersteund door veel gekleurde illustraties. Bij elkaar een grappig en compleet avontuur; een aanrader voor kinderen die lezen niet leuk of juist moeilijk vinden!

Meer leesinspiratie?

Leeskilometers zijn erg belangrijk voor de leesvaardigheid van je leerlingen. Hoe kun je dit nu het beste aanpakken, hoe geef je de leesmotivatie een impuls? Wij delen graag enkele tips en achtergronden.

jongen leest

Verder lezen