Mik: 'Maak er geen nadeel van, maar een voordeel'

Leerlingen met dyslexie
29 oktober 2019
RID auteur
RID
behandeling

Mik is bij RID in behandeling voor dyslexie. Ze vertelt over haar behandelaar en wat ze van het huiswerk vindt. Ook de moeder van Mik deelt haar ervaring.

Mik: "Mijn RID-juf Francijn vind ik heel lief. Ze is altijd vrolijk, maakt grapjes en heeft leuke kleding aan. Ze heeft ook leuk haar! Daar zit ze dan vaak mee te spelen als ik aan het oefenen ben. En ze kan heel mooi schrijven! Ik merk dat ik zelf ook mooier ben gaan schrijven sinds ik bij RID ben. Ook merk ik dat ik niet meer zoveel moeite heb met lezen en maak ik minder foutjes met woordjes schrijven."

Het is leuk, je moet er ook een plezier in zien in plaats van iets negatiefs. Maak er geen nadeel van maar een voordeel, want je wordt er wel beter van!"

- Mik

Mik vertelt verder: "Francijn helpt me door de regels uit te leggen. Ze zet altijd samen met mij het huiswerk klaar. Het huiswerk gaat goed, maar soms vind ik het wel veel. Het wordt ook steeds meer, eerst had ik nog maar 1 dingetje en nu twee rijen vol! Ik oefenen altijd 5 keer in de week, maar soms als we veel feestjes hebben of als ik mijn kamer moet opruimen komen we er bijna niet aan toe. Dan wil ik graag nog even buitenspelen, maar moet ik toch eerst oefenen.

Maar wat ik er wel leuk aan vind is dat ik meer tijd kan doorbrengen met mama. Tijdens het oefenen maken we er echt een feestje van, met kokosrotsjes, snoep en krullen! Iedere keer als ik goed geoefend heb krijg ik een krul. Bij 10 krullen mag ik een cadeautje uitzoeken. Soms doen mama en ik een oefening samen, dan lezen mama en ik om de beurt een woord. Als ik dan een fout eruit haal bij mama krijg ik een extra krul en als mama een fout ontdekt bij mij moet ik de krul weer inleveren. Of als we naar Terschelling gaan en gaan wandelen in de duinen verzinnen we spelletjes om te oefenen met de woorden. Zo proberen we het iedere keer een beetje leuk te maken."

Josta en Mik

"Wereldreis vind ik echt cool! Je krijgt iedere keer wat anders te zien en de gekke geluidjes vind ik heel leuk! Riddel ziet er ook grappig uit. Ik denk vaak bij dingen dat het echt een beetje leeft en dat ik er een band mee opbouw. Dat heb ik nu ook met Riddel.

Mijn tip voor andere kinderen die dyslexie hebben en bij het RID komen: “Goed je best doen. Het is leuk, je moet er ook een plezier in zien in plaats van iets negatiefs. Maak er geen nadeel van maar een voordeel, want je wordt er wel beter van!”

kinderen en leerkrachten

Josta, de moeder van Mik, vertelt verder: "Door oplettendheid van de juf van Mik zijn wij bij RID terechtgekomen. De juf van groep 3 van de basisschool had al een beetje twijfels en in groep 4 is Mik getest en zijn we doorverwezen naar RID. We zijn er heel blij mee, maar het is goed om te weten voor ouders dat het een intensief traject is. Het huiswerk vergt veel tijd en het consequent zijn met oefenen vraagt soms veel van je. Vooral nu het buiten zo’n lekker weer wordt! Dan wil Mik graag buitenspelen maar moet ik toch zeggen: ‘Eerst nog even RID’en!’ Maar over een heel jaar gezien kun je de keren dat we het oefenen hebben overgeslagen op 1 hand tellen denk ik. En maar goed ook, want je ziet dat de oefeningen succes hebben. Ik zie Mik zelf vooruitgaan, op school is ze vooruitgegaan, ze maakt haar toetsen beter en haar zelfvertrouwen is veel groter dan voorheen.

Thuis zitten we goed in het ritme en dan hoort RID er helemaal bij. Maar als we op vakantie zijn is het vaak lastig om een nieuw ritme te vinden. En een goede internetverbinding! Bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie. Van de 6 weken hebben we 4 weken zeker heel intensief getraind. Maar tijdens onze vakantie in Italië in de tent hebben we een weekje niet geoefend. Heel toevallig stonden we toen met onze tent naast een medewerker van RID en zij vertelde ons dat het ook best heel goed is om een weekje rust te hebben.

Mik haar kleine broertje van 6 vindt wereldreis ook helemaal leuk! Die gaat terug naar het begin van de reis en kan gewoon alle klanken al en leert zo woordjes! Dat is nog eens een mooie positieve bijkomstigheid. Mik heeft door naar RID te gaan niet alleen zichzelf geholpen, maar ook haar broertje!"

Onze ondersteuning

Als je leerling moeite heeft met leren lezen en spellen, dan zal je als leerkracht in de klas extra uitleg en passende oefenstof aanbieden. Helpt dit je leerling niet voldoende vooruit, dan is het belangrijk dat er tijdig intensievere ondersteuning volgt. Vaak gebeurt dit in kleine groepjes buiten de klas (remedial teaching). Is de taalachterstand ernstig en hardnekkig, dan is er mogelijk sprake van dyslexie. Je leerling kan dan bij RID terecht voor een diagnostisch onderzoek en een behandeling.

meisje leest in tent

Verder lezen