Boekentips november

Leestips voor leerlingen
30 oktober 2023
boekentips RID

Er zijn ontzettend veel boeken te vinden, maar het kan soms lastig zijn om de leuke en leerzame varianten eruit te pikken. Gelukkig deden wij dit al voor je. Zoals 'Rotkat' van Janneke Schotveld en 'Zelf lezen over lang geleden' van Arend van Dam. Wij selecteerden weer een aantal boeken waar jouw leerlingen heel blij van worden.

Zelf lezen over lang geleden - Arend van Dam

De meeste leerkrachten zullen Arend van Dam kennen van zijn (voorlees)boeken met verhalen over het verleden en bijzondere plekken in Nederland en de wereld. Daarnaast heeft hij ook boeken geschreven voor beginnende lezers, waarin ze zelf kunnen lezen over vroeger. Ieder boekje gaat over een ander personage uit de geschiedenis. Zo is er een over Albert Einstein, Rembrandt van Rijn, Bach, maar ook over de eerste maanlanding. De boeken zijn geschreven op het niveau voor kinderen tussen AVI start en eind groep 4 (wisselend per boekje). De verhalen worden ondersteund door veel kleurrijke illustraties en hebben een duidelijke bladspiegel, waarbij iedere zin op een nieuwe regel begint. Doordat de onderwerpen absoluut niet kinderachtig zijn, het gaat immers over onze geschiedenis, zijn de boeken ook geschikt voor oudere kinderen die het lezen lastig vinden.

Rotkat - Janneke Schotveld

Er zijn twee boeken over Rotkat: Rotkat en Rotkat is jarig. In de boeken ga je mee op pad met Rotkat, een kat die eerst Poekie heette. Maar dat weet hij zelf niet meer. Rotkat heeft al van alles meegemaakt en is nergens bang voor: niet voor honden, niet voor mensen, niet voor…. Toch voor één klein dingetje! In dit grappige boek, met veel illustraties en een duidelijke bladspiegel, beleeft Rotkat verschillende avonturen en haalt hij veel streken uit. Vriendschap speelt hierbij een belangrijke rol, vooral die met Mohammed de meeuw. Het verhaal is ritmisch geschreven en heeft rijke taal. Halverwege groep 3 zullen de meeste kinderen dit boek zelf kunnen lezen. Omdat het zo’n grappig en avontuurlijk verhaal is, is het boek ook geschikt voor kinderen in hogere groepen zitten en die het lezen moeilijk vinden.

Geheim agent oma - Manon Sikkel

Max heeft twee oma's. Eén oma is dol op haken en puzzels maken. De andere oma is geheim agent. Op vrijdag gaat Max altijd naar zijn puzzeloma en kijken ze de hele middag tv. Maar op een dag is puzzeloma ziek en komt zijn andere oma hem ophalen. Ze draagt een tijgerpak met zonnebril en rijdt in een supersnelle auto. Ze heeft een afspraak met een spion uit China. En ze moet zorgen dat niemand een bom legt onder het paleis op de Dam. Genoeg ingrediënten voor spannende avonturen dus! En die avonturen worden ook beleefd in de volgende delen van deze serie (onder andere Geheim agent opa, Geheim agent juf en Geheim agent Max). Alle boeken hebben een wat groter lettertype en voldoende witruimte tussen de regels. Daarnaast staan er veel plaatjes in. De boeken zijn geschreven om vanaf 7 jaar zelf te lezen, maar ook voor deze boeken geldt dat ze leuk zijn voor oudere kinderen die moeite hebben met lezen!

Krypto - Hans Jorgen Sandnes

Dit boek is erg geschikt voor de oudere lezer (bovenbouw) die het lezen lastig vindt, maar toch graag een mysterieus en spannend avontuur wil lezen. In de boekenreeks Krypto beleeft de stoere Orelia met haar buurman en visser Bern verschillende spannende avonturen in en rondom de zee; onder andere met een vermiste jongen en een onderwaterwezen... Het is een graphic novel, waardoor het boek niet veel tekst heeft. Samen met de illustraties word je het verhaal ingetrokken en wil je verder blijven lezen en kijken. De illustraties zijn strak en stoer, de gezichtsuitdrukkingen zijn sprekend. De illustraties wisselen van vorm en grootte waardoor er veel dynamiek in het verhaal komt. De boeken eindigen met een cliffhanger, zodat de lezer gemotiveerd wordt ook het volgende boek van de reeks te lezen.