RID bij jou in de buurt

Wat is dyslexie?
In deze video wordt precies uitgelegd wat dyslexie is, wat de oorzaken zijn, wat de kenmerken van dyslexie zijn en of je dyslexie kan behandelen.
Bij dyslexie is er een kleine afwijking in de hersenen waardoor lezen en spellen moeilijk gaat. Bij kinderen met dyslexie is sprake van lagere lees- en of spellingscores dan wat op basis van het leerniveau verwacht mag worden. Iemand met dyslexie gaat onvoldoende vooruit op lees- en spellinggebied, ondanks extra begeleiding en inzet. Dit komt omdat de hersenen van mensen die dyslexie hebben anders werken dan bij mensen zonder dyslexie. Dit heeft niets te maken met intelligentie. Dyslexie komt op alle intelligentieniveaus voor.
Mensen met dyslexie vinden het moeilijk om woorden te lezen of te spellen. Iemand leest langzamer dan gemiddeld of maakt meer fouten. Ook in de spelling worden vaak veel fouten gemaakt. Om goed te kunnen lezen en spellen, moeten er verschillende kleine gebieden in je hersenen met elkaar samenwerken. Als je dyslexie hebt werken deze gebieden minder goed samen en vind je het moeilijk om letters aan klanken te koppelen. Bijvoorbeeld: de ‘e’ en ‘u’ klinken samen als ‘eu’. Deze koppeling moet in de hersenen opgeslagen worden zodat de letters en klanken vlot tevoorschijn kunnen worden gehaald bij het lezen en spellen. Het komt voor dat letters verwisseld worden, een bekend voorbeeld is de verwisseling van de ‘b’ en ‘d’.
Dyslexie heeft ook effect op andere gebieden. Door dyslexie kunnen ook andere vakken als rekenen, Wereld Oriëntatie of het leren van een vreemde taal als extra moeilijk worden ervaren. Daarnaast kan het zo zijn dat kinderen of volwassenen met dyslexie minder zelfvertrouwen hebben of last hebben van faalangst. Ze hebben minder plezier in het lezen of zijn erg moe na het lezen.
7% van de mensen heeft dyslexie. Je wordt met dyslexie geboren en kan er dus niets aan doen. Dyslexie is erfelijk en het kan dus zijn dat ouders of andere familieleden ook dyslexie hebben. Het gaat ook niet vanzelf over. Wel kun je eraan werken om dyslexie de baas te worden en het lezen en spellen te verbeteren. Door een dyslexiebehandeling te volgen leer je om een koppeling te maken tussen letters en klanken. Hoe vaker deze verbinding wordt gemaakt, hoe makkelijker het lezen en spellen wordt.
Als uit onderzoek blijkt dat je dyslexie hebt krijg je een dyslexieverklaring. Met een dyslexieverklaring heb je recht op aanpassingen zoals extra tijd en het gebruik van hulpmiddelen.