Voorlezen blijft belangrijk, ook voor oudere kinderen

16 januari 2020

De Nationale Voorleesdagen zijn weer gestart! Voorlezen is niet alleen leuk en gezellig, maar ook belangrijk voor de concentratie, fantasie en lees- en taalontwikkeling van een kind. Niet alleen voor jonge kinderen. Ook als ze zelf al kunnen lezen. Voorlezen is de beste manier om kennis te maken met een boek. En het biedt meer positieve effecten.

Woordenschat vergroten
Het stimuleert bijvoorbeeld hun woordenschat. Boeken bevatten ander taalgebruik dan de gesproken taal die ze horen. Ze bevatten meer zeldzame woorden. Wanneer je je kind voorleest, zullen jullie meer van deze woorden tegenkomen die dan in de context beter te begrijpen zijn. Soms lezen kinderen met leesproblemen zelf eenvoudiger boeken. Doordat ouders dan voorlezen uit boeken van een hoger leesniveau houden zij hun woordenschat beter op het niveau van leeftijdgenoten.

‘Quality time’ samen
Naast het leerzame aspect vinden oudere kinderen het vaak nog steeds hartstikke gezellig om door hun ouders voorgelezen te worden. Om en om een bladzijde lezen is ook leuk voor de afwisseling. Het is voor beide een moment van quality time voor het slapengaan. Het werkt soms ook geruststellend, vooral bij de kinderen die wat angstig zijn aangelegd.

Begrip voor elkaar
Met name in de pubertijd hebben ouders en kinderen soms het gevoel dat ze elkaar niet altijd begrijpen. Door samen over bepaalde onderwerpen op dit vlak, bijvoorbeeld over pubers, te lezen komen de verschillende werelden weer wat dichter bij elkaar.

Feiten over voorlezen
Nog wat interessante feiten over voorlezen (bron: J/M ouders):

• Van ouders met belangstelling voor lezen, blijkt de moeder in 65 procent en de vader in 8 procent, van de gevallen degene te zijn die dit het vaakste doet. 17 procent van de ouders leest ongeveer even vaak voor.
• 39 procent van de ouders leest nooit voor.
• Kinderen van ouders die betrokken zijn bij lezen, vinden lezen leuker, lezen vaker en komen vaker in de bibliotheek.
• Lezen in de vrije tijd is goed voor de taalontwikkeling van een kind en bevordert onderwijssucces.
• De kans dat een kind uitgroeit tot lezer wordt vijf keer zo groot als ouders een actieve leesopvoeding voeren. Ter vergelijking: de invloed van een leerkracht maakt die kans slechts 1,5 keer zo groot.

RID bij jou in de buurt

Postcode of plaatsnaam
Gebruik mijn huidige locatie