‘Ducklexie-special’ in samenwerking met RID

Speciale editie Donald Duck ontwikkeld in samenwerking met RID en zes 11-jarige ervaringsdeskundigen

Arnhem, 4 oktober 2018 – Vandaag kwamen de makers van de Ducklexie special samen voor de lancering van deze editie en de Dag van Dyslexie op 6 oktober. Hoofdredacteur van Donald Duck Joan Lommen, Martine Noothout en Jenifer Gudden van RID en zes 11-jarige ervaringsdeskundigen die mee hebben geholpen aan de editie ontvingen het eerste exemplaar.

Samenwerking voor special

RID omarmde het idee onmiddellijk toen zij hoorde dat Donald Duck Weekblad een special wilde ontwikkelen voor kinderen die moeite hebben met lezen. Een mooi initiatief waarbij zes ervaringdeskundigen, namelijk kinderen die in behandeling zijn bij RID, mee mochten denken met de Donald Duck redactie.

Hulp ervaringsdeskundigen

De Ducklexie ervaringsdeskundigen kwamen met nuttige adviezen. Zo vertelde Caspar (11-jarige ervaringsdeskundige Ducklexie): “Lezen is lastig als er drukke achtergronden zijn. Dan raak ik snel afgeleid en moet ik opnieuw beginnen met lezen van de tekst. In de Ducklexie zijn drukke achtergronden minder druk en kan ik makkelijker het verhaal lezen!”

In de Ducklexie-special is het lettertype makkelijker te lezen door een aangepaste lettergrootte, letterspatiëring, woordspatiëring en interlinie. Joan Lommen, hoofdredacteur Donald Duck Weekblad, licht verder toe: “Donald Duck Weekblad is het vrolijkste tijdschrift van Nederland. We willen dolgraag dat álle kinderen er plezier aan kunnen beleven. De speciale Ducklexie hebben we nog wat toegankelijker gemaakt naar aanleiding van de gesprekken met de kinderen. Maar de special is net zo leuk als de andere Donald Duck tijdschriften, albums en pockets. En voor iedereen!”

Plezier bij het lezen

Het gezamenlijke enthousiasme en het advies van de kinderen hebben een belangrijke bedrage geleverd aan de ontwikkeling van de Ducklexie special. Patty Gerretsen (RID) vertelt: “We zien dat kinderen met dyslexie vaak graag strips zoals Donald Duck lezen. De combinatie beeld en strip zorgt ervoor dat verhaalstructuren makkelijker te doorgronden en te begrijpen zijn en vooral dat er plezier aan lezen wordt beleefd. Omdat moeilijkere woorden door het beeld makkelijker in een context geplaatst kunnen worden, wordt de woordenschat spelenderwijs vergroot. Geweldig om te zien dat Donald Duck Weekblad nog een stapje verdergaat met het lanceren van een dyslexie special.”

De Ducklexie special ligt vanaf 6 oktober, op de Dag van Dyslexie, in totaal 13 weken, in de winkel en is verkrijgbaar via DonaldDuck.nl/vrolijklezen.

Kinderen die bij RID in behandeling zijn krijgen allemaal een ouder Donald Duck nummer aangeboden en een flyer met meer informatie over de Ducklexie.

RID bij jou in de buurt

Postcode of plaatsnaam
Gebruik mijn huidige locatie