Oproep: doe gratis mee met de KlankKr8-effectstudie van het NRO voor kansrijke interventies

KlankKr8
5 september 2023
RID auteur
RID
kinderen steken duimen omhoog

KlankKr8 is een nieuwe en veelbelovende manier om leerlingen in groep 2 spelenderwijs de letter-klankkoppelingen te leren. Eerder onderzoek op kleine schaal liet al positieve resultaten zien. Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) selecteerde KlankKr8 daarom als een van de kansrijke interventies voor het onderwijs. Oberon, Universiteit Twente en Universiteit Utrecht doen komend schooljaar uitgebreid onderzoek naar de effectiviteit van KlankKr8. Dit geeft jouw school de kans om een jaar lang gratis KlankKr8 in te zetten voor je leerlingen. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar, dus meld je snel aan!

Onderzoeksbureau Oberon, de Universiteit Twente en Universiteit Utrecht zullen als onafhankelijke onderzoekspartijen het onderzoek uitvoeren in het schooljaar 2023-2024.

Voor het onderzoek gebruikt de helft van de scholen KlankKr8 tijdens het onderzoek en de helft daarna. De insteek is om deelname aan het onderzoek zo makkelijk mogelijk te maken voor scholen. Deelnemende scholen krijgen: gratis toegang tot KlankKr8 (startprogramma voor groep 2 én de serious game) en het daaraan gekoppelde leerkrachtportaal en een tegemoetkoming in de kosten voor de deelname.

De onderzoekers maken gebruik van bestaande gegevens (lvs en app), aangevuld met enkele testgegevens die de onderzoeker zelf verzamelt en een beknopte vragenlijst over het taalbeleid en de inzet van KlankKr8. In het onderzoek wordt ook gebruikgemaakt van Cito's Kleuter in beeld. Werkt jouw school hier niet mee? Dan krijg je gratis toegang tot het benodigde materiaal.

Meld je aan voor het onderzoek

Neem deel en ervaar kosteloos wat KlankKr8 voor je leerlingen kan betekenen. Tegelijkertijd levert je school een bijdrage aan de kennisbasis in Nederland.


Heeft jouw school interesse om deel te nemen aan dit onderzoek? Fijn! Stuur ons je aanmelding via onderzoekklankkr8@rid.nl.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Stel ze per mail of sluit woensdag 27 september om 15.30 uur aan bij de online informatiebijeenkomst. We beantwoorden dan graag al jouw vragen over KlankKr8 en over het onderzoek. Voor deze bijeenkomst kun je je aanmelden via deze link.

klankkr8

Over KlankKr8

KlankKr8 is de vernieuwende manier om letters te leren, gebaseerd op krachtige wetenschappelijke inzichten. Leerlingen vanaf groep 2 kunnen met KlankKr8 aan de slag om zo een stevige basis te vormen in het voorbereidend en aanvankelijk leesonderwijs. Het ontwikkelen van lettervloeiendheid staat hierbij centraal. Alvast een voorproefje van KlankKr8 zien? Of meer weten over het belang van het vroeg trainen van letter-klankkoppelingen voor de leesontwikkeling? Via onderstaande link vind je twee video’s en een brochure met alle informatie.

Lees meer over KlankKr8

Verder lezen