Beeldmerk zet aan tot meer begrip rond dyslexie

Dyslexie
3 oktober 2023
RID auteur
RID
Sebastián Aravena RID

Op 6 oktober is het de Dag van de Dyslexie: een perfect moment om de nieuwe dyslexiesignatuur ‘Kijk voorbij mijn letters’ te lanceren. Sebastián Aravena is Directeur Inhoud & Ontwikkeling bij RID Taal Rekenen en vertelt over de dyslexiesignatuur én het verhaal erachter.

“Mensen met dyslexie krijgen regelmatig te maken met vooroordelen: mensen nemen teksten die spelfouten bevatten qua inhoud minder serieus en zelfs met daten kan het een nadeel zijn als je online spelfouten maakt.”

Associatie

“Het is jammer, maar veel mensen associëren minder goede lees- en/of spellingvaardigheden vaak met minder goede capaciteiten. Maar het zou zonde zijn als de talenten van mensen uiteindelijk niet tot bloei komen omdat ze een spelfout maken.”

Vaardigheden en talenten

De signatuur ‘Kijk voorbij mijn letters’ is ontstaan uit een idee van Jeroen Zark, zelf ook dyslectisch. RID en Jeroen hebben dit vervolgens samen uitgewerkt. Sebastián: “Het geeft mensen met dyslexie een effectieve manier om hun dyslexie bespreekbaar te maken en om de aandacht te richten op vaardigheden en talenten in plaats van op spelfouten. Het vergroot het bewustzijn, neemt vooroordelen weg en helpt het de aandacht op die zaken te richten die belangrijk zijn.”

Inclusiviteit

“Je kan de signatuur toevoegen aan je e-mailhandtekening, cv of LinkedInpagina. Een meer inclusieve maatschappij vinden wij bij RID erg belangrijk. Want mensen met dyslexie zijn dan misschien soms minder sterk in lezen en schrijven, ze kunnen juist het verschil maken met andere talenten en die mogen niet over het hoofd gezien worden. Daar kunnen wij in onze huidige maatschappij juist van profiteren.”

Kijk voorbij mijn letters

Het beeldmerk is voor individueel gebruik vrij in te zetten. Wil jij het beeldmerk downloaden of wil je er meer over weten? Ga dan naar de website: www.kijkvoorbijmijnletters.nl

Kijk voorbij mijn Letters

Verder lezen