Boekentips september

Leestips voor leerlingen
13 september 2023
RID auteur
RID
boekentips RID

Er zijn ontzettend veel boeken te vinden, maar het kan soms lastig zijn om de leuke varianten eruit te pikken. Gelukkig deden wij dit al voor je! Deze maand selecteerden wij 3 boeken waar jouw leerlingen heel blij van worden. Heb jij ook een boekentip die je graag wilt delen? Mail dan naar communicatie@rid.nl.

Knots - Tijs van Marle

Knots is door Tijs van Marle geschreven voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Knots wordt in de oertijd geboren, met de hoop van zijn ouders dat hij een echte krijger is. Alleen… Knots is niet zo stoer als zijn naam doet geloven! Samen met zijn vriend Freddie de Oerkie moet hij sneeuwleeuw Stip redden. Knots besluit dat het dan tijd is om zichzelf te bewijzen. Onderweg moeten ze mammoeten trotseren, gevaarlijke klauwkrokodillen ontwijken en giebelende lachkikkers negeren. En daarnaast zijn irritante zusje Tuf in bedwang houden! Knots ontdekt dat hij veel meer kan dan dat hij zelf denkt.


Het is een heerlijk gek en grappig avonturenverhaal. Tussen alle spannende en grappige momenten, zitten ook nog wat wijze lessen verstopt. Inmiddels zijn er al drie delen in deze serie. Allemaal hebben ze een groter lettertype, niet al te lange zinnen en hoofdstukken. Dit maakt het erg geschikt voor kinderen die moeite met lezen hebben. De tekst en illustraties vullen elkaar goed aan.

BAM! Ik lees

BAM! Ik lees, een serie informatieve boeken voor beginnende lezers over verschillende onderwerpen van uitgeverij Volt. Op een leuke manier wordt er veel informatie gegeven over bijvoorbeeld paarden, voetbal, panda’s gamen en de kont van een hond. Absoluut geen ‘droge informatie’, maar leuke en interessante weetjes met humor. Dit komt de leesmotivatie zeker ten goede!


De boekjes zien er aantrekkelijk uit: sprekende illustraties in frisse kleuren met een duidelijke bladspiegel. De illustraties horen echt bij de tekst. Door de verschillende schrijvers en illustratoren hebben de boekjes allemaal hun eigen sfeer. Er is geen leesniveau aan gekoppeld; wanneer je geïnteresseerd bent is het leuk om te lezen (vanaf groep 3). Er wordt gebruik gemaakt van korte zinnetjes en Engelse of moeilijke woorden worden fonetisch tussen haakjes erbij weergegeven. Er zijn nu zes boekjes beschikbaar in deze serie, maar er gaan er meer komen!

Vis in een boom - Lynda Mullaly Hunt

Dit boek is een leestip voor bovenbouw leerlingen. ‘Iedereen is goed in iets, op zijn eigen manier. Maar als je een vis in een boom laat klimmen en hem daarop beoordeelt, zal hij zijn hele leven denken dat hij dom is’ – Albert Einstein. En dat is precies waar het boek over gaat: het verhaal is geschreven vanuit Ally, een slim meisje dat goed in staat is om haar geheim (dyslexie) niet te laten ontdekken. Totdat ze meester Daniël krijgt. Hij zíet Ally en andere leerlingen en reageert adequaat op hun onderwijsbehoeften. Dit verhaal laat zien dat kinderen met dyslexie niet dom zijn, maar speciaal zijn op hun manier. Daarmee ook een aanrader voor leerkrachten en ouders!